Vastaus aiheeseen: Mitä ovat Paypal, MobilePay, LiberaPay…?

Keskustelut Artikkelikeskustelut Mitä ovat Paypal, MobilePay, LiberaPay…? Vastaus aiheeseen: Mitä ovat Paypal, MobilePay, LiberaPay…?

  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Tässä kävi niin kuin vähän arvelinkin. Helsingin Sanomat julkaisi 16.4.2024 uutisen, jonka mukaan Osuuspankki lopettaa Pivon kesän jälkeen. OP:n Pivosta vastaavan yksikön johtajan mukaan

  Valitettavasti yhdessä maassa toimiva ja yhden toimijan tarjoama mobiililompakko on ollut haastava saada menestymään kansainvälisen kilpailun lisääntyessä.

  Liiketaloudessa on ilmiö, jota kuvataan ilmaisulla “voittaja saa kaiken”. Tällä tarkoitetaan tilannetta, jossa markkinoilla on samaan tarkoitukseen käytettäviä, mutta yhteensopimattomia tuotteita, ja sitten käy niin, että jokin näistä saa niin ison markkinaosuuden, että kilpailijoille jää vain hyvin vähän tilaa, jos lainkaan.

  Otetaan esimerkiksi pikaviestimet, tujmesaĝiloj. Ei ketään halua käyttää puolta tusinaa pikaviestintä, joten jonkin pikaviestimen saatua riittävän ison osuuden sen osuus lähtee kasvamaan, koska ihmiset haluavat käyttää sitä samaan kuin muutkin. Suomi esimerkiksi on pitkälti WhatsApp-maa, muut Pohjoismaat Facebook Messenger -maita, Esperantujo Telegram-maa jne.

  Sama juttu pätee mobiilimaksamisen, poŝtelefona pagado, kanssa. MobilePayn markkinaosuus Suomessa on jo niin iso, ettei sen, Applen ja Googlen jälkeen markkinoille oikein enää mahdu muita. Itse asiassa MobilePay on jo niin iso, etteivät Applen ja Googlenkaan mobiilimaksujärjestelmät oikein pärjäisi, ellei niiden takana olisi äärettömän rikkaita yhtiötä.

  Pivo siis poistuu, ja markkina on kolmen kauppa.

   

  0
  0