Mitä ovat Paypal, MobilePay, LiberaPay…?

Keskustelut Artikkelikeskustelut Mitä ovat Paypal, MobilePay, LiberaPay…?

 • Kirjoitus
 
 • vastauksia
   Panjo
   Osallistuja

   Tähän asti olen maksuasioissa pärjännyt hyvin käteisen ja kortin turvin. Liekö syynä sitten Suomen hyvä maksujärjestelmä tai oma digikammoisuuteni.

   Vaihtoehdoista lukiessa iski tietoähky: nykymaailmassa ei näemmä pärjää edes kortilla, saati riihikuivalla rahalla, vaan pitäisi olla jos jonninmoista maksusovellusta, joilla saisi ostoksensa tehtyä “nykyaikaisesti”.

   Toki on hyvä, että on vaihtoehtoja joista voi valita mieleisensä kunhan voi itse vielä päättää mitä maksuvälinettä käyttää. Ei liene myyjänkään etu, mikäli ostaja joutuu ensin vaivalla rekisteröitymään uuteen maksupalveluun saadakseen haluamansa tuotteen tai palvelun. Pahimmassa tapauksessa ostointo on jo laantunut kun maksuvaihe koittaa (tai sitten vain kilpailijan tuotteet mieluisalla maksutavalla alkavat houkutella enemmän).

   Mielenkiinnolla odotan mitä mahdollisuuksia tulevaisuus tuo tullessaan. Mahdetaanko joskus luopua käteisen käytöstä kokonaan?

   0
   0
    Juha Metsäkallas
    Osallistuja

    Kortilla maksaminen onkin kätevää edellyttäen, että maksun saajalla on kortinlukulaite. Ei satunnaisella torikauppiaalla, Pelastusarmeijan joulupadan vahdilla eikä kaverillasi sellaista ole. Tähän tarpeeseen mobiilimaksusovellukset vastaavat. Näkemäni luvun mukaan yli 90 % ruotsalaisista on ainakin kokeillut paikallista Swish-sovellusta, jolla voi siirtää rahaa kenelle tahansa, jolla on sama sovellus.

    Suomessa käteinen on pitänyt pintansa paremmin (tosin täälläkin käteistä käytetään reilusti vähemmän kuin muita maksutapoja), mihin kenties on vaikuttanut, ettei tarjolla ole ollut pankkien yhteistä sovellusta. Mobiilimaksutavoista laajiten käytössä ovat Suomen suurimman pankin Osuuspankin PIVO ja pankeista riippumaton MobilePay. Mikäli näiden yhdistyminen tapahtuu, yhdistynyt PIVO-MobilePay saavuttaa Norjan Vippsiä ja Ruotsin Swishiä vastaavan määräävän markkina-aseman.

    Pankkikorteilla ei vain voi maksaa esim. Vinilkosmossa tai kun viimeksi ostin Eldonejo Liberasta esperantaĵon. Verkko-ostoksia varten tarvitaan luottokortti, johon Paypal tarjoaa hyvän lisäturvan.

    0
    0
   Panjo
   Osallistuja

   Onkohan torikauppiaalla tai joulupadan vahdilla automaattisesti mobiilimaksusovellus? Käteinen raha näkyy liikkuvan yllättävän vilkkaasti.

   Uusien maksutapojen tarkoitus on laajentaa mahdollisuuksia ja helpottaa maksamista, ei poissulkea jo olemassa olevia toimivia tapoja. Pääasia onkin, että kaikille löytyy sopiva ja helppo maksutapa.

   0
   0
    Juha Metsäkallas
    Osallistuja

    Ukrainan sodan myötä alkanut jyrkkä hintojen nousu on johtanut siihen, että yritykset ovat kiivaasti ryhtyneet etsimään säästökohteita. Yksi sellainen näyttää olevan käteisen rahan käsittelystä aiheutuvat kustannukset. Esimerkiksi Subway-pikaruokaravintolaketju on siirtynyt käytäntöön, jossa vain osassa ketjun ravintoloista käy käteinen.

    0
    0
   Juha Metsäkallas
   Osallistuja

   Artikkelissa mainitsin suunnitelmasta yhdistää MobilePay norjalaisen Vipps- ja suomalaisen Pivo-järjestelmän kanssa. Tämä olisi luonut EU:hun suuren maksujärjestelmän, joka olisi toiminut useassa maassa (Norja, Suomi ja Tanska). Tämä oli kuitenkin liikaa EU:n kilpailuviranomaisille, jotka syyskuussa 2022 kaatoivat yhdistymisen (ks. esim. Iltasanomien artikkeli). Joka tapauksessa Tanskan ja Suomen MobilePay sekä Norjan Vipps yhdistyvät.

   Vaikka kannatan EU:n tiukkaa valvontaa, jolla estetään haitallisten määräävien markkina-asemien muodostumista, tässä kohtaa EU teki mielestäni väärän päätöksen. Ei voi olla kuluttajien etu, että joutuu lataamaan kännykkäänsä lukuisia maksusovelluksia, varsinkin jos nämä ovat vielä maakohtaisia. Eikös EU:n periaatteisiin kuulu ihmisten ja kaupan vapaa liikkuminen maiden välillä? EU on myös penännyt vaihtoehtoja yhdysvaltalaisille ohjelmistotuotteille. Tässä olisi ollut EU:ssa kehitetty maksujärjestelmä. Ei, sen sijaan tasoitetaan tietä Applen ja Googlen maksujärjestelmille – kumpikin peräisin Yhdysvalloista.

   1
   0
    Juha Metsäkallas
    Osallistuja

    Tässä kävi niin kuin vähän arvelinkin. Helsingin Sanomat julkaisi 16.4.2024 uutisen, jonka mukaan Osuuspankki lopettaa Pivon kesän jälkeen. OP:n Pivosta vastaavan yksikön johtajan mukaan

    Valitettavasti yhdessä maassa toimiva ja yhden toimijan tarjoama mobiililompakko on ollut haastava saada menestymään kansainvälisen kilpailun lisääntyessä.

    Liiketaloudessa on ilmiö, jota kuvataan ilmaisulla “voittaja saa kaiken”. Tällä tarkoitetaan tilannetta, jossa markkinoilla on samaan tarkoitukseen käytettäviä, mutta yhteensopimattomia tuotteita, ja sitten käy niin, että jokin näistä saa niin ison markkinaosuuden, että kilpailijoille jää vain hyvin vähän tilaa, jos lainkaan.

    Otetaan esimerkiksi pikaviestimet, tujmesaĝiloj. Ei ketään halua käyttää puolta tusinaa pikaviestintä, joten jonkin pikaviestimen saatua riittävän ison osuuden sen osuus lähtee kasvamaan, koska ihmiset haluavat käyttää sitä samaan kuin muutkin. Suomi esimerkiksi on pitkälti WhatsApp-maa, muut Pohjoismaat Facebook Messenger -maita, Esperantujo Telegram-maa jne.

    Sama juttu pätee mobiilimaksamisen, poŝtelefona pagado, kanssa. MobilePayn markkinaosuus Suomessa on jo niin iso, ettei sen, Applen ja Googlen jälkeen markkinoille oikein enää mahdu muita. Itse asiassa MobilePay on jo niin iso, etteivät Applen ja Googlenkaan mobiilimaksujärjestelmät oikein pärjäisi, ellei niiden takana olisi äärettömän rikkaita yhtiötä.

    Pivo siis poistuu, ja markkina on kolmen kauppa.

     

    0
    0
   Tiina Oittinen
   Osallistuja

   Hyvä tietää viimeisin tilanne näiden eri maksumuotojen kanssa. Viime aikoina, varmaan osittain pandemian vaikutuksesta, ovat kortinlukulaitteet yleistyneet jopa hyvin pienissä liikkeissä, luulisin että myös torikauppiailla. Jotenkin on hankalaa kun maksumuotoja on niin paljon, enkä itse ole halukas lataamaan kaikkea mahdollista kännykkään.

   0
   0
 
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.