› Keskustelut › Artikkelikeskustelut › Miten kirjoittaa esperanton erikoiset kirjaimet? (osa 3)
- Tämä aihe sisältää 24 vastausta ja 3 keskustelijaa, ja tänne kirjoitti viimeksi käyttäjä Juha Metsäkallas 3 kuukautta 2 viikkoa sitten.
- Kirjoitus
-
Artikkelisarjan viimeisessä osassa kerron vihdoinkin, kuinka kirjoittaminen käytännössä tapahtuu. Tämän artikkelin teksti asennusohjeineen on ladattav…
[Lue koko artikkeli Miten kirjoittaa esperanton erikoiset kirjaimet? (osa 3)]
10
- vastauksia
-
-
Mac-tietokoneista
Itse käytän pääasiassa MacBook Pro -läppäriä, ja siinä omaa näppäimistöasettelua ÅUIOGV. Se on optimoitu suomen ja esperanton kirjoittamiseen. Esperanton hattukirjaimet (ĉ, ĝ, ĥ, ĵ, ŝ ja ŭ) kirjoitan pilkku (,) tarkenäppäimenä. – Infoa projektin vaiheista löytyy Hopeinen omena foorumilta hakusanalla ÅUIOGV (tai ÅUIOGX): https://hopeinenomena.fi
Mutta mutta Mac-tietokoneissa on jo valmiina montakin näppäimistöasettelua, joilla voi kirjoittaa esperanton hattukirjaimia tarkenäppäimien avulla. Ainakin nämä tiedän:
• amerikkalainen laajennettu (alt+6 ja kirjain → ĝ ĉ ĥ ŝ ĵ; alt+b ja u → ŭ)
• irlantilainen laajennettu (alt+6 ja kirjain → ĝ ĉ ĥ ŝ ĵ; alt+b ja u → ŭ)
• suomalainen laajennettu (alt+^ ja kirjain → ĝ ĉ ĥ ŝ ĵ; alt+y ja u → ŭ)00 -
Pieni korjaus edelliseen kirjoitukseeni ‘suomalainen laajennettu’ osalta:
• suomalainen laajennettu (shift+¨ ja kirjain → ĝ ĉ ĥ ŝ ĵ; alt+y ja u → ŭ)00 -
Esperanton kirjoittaminen iOS-laitteilla
Itse olen kokeillut iPhonessa ja iPadissa näitä näpäimistöjä:
• MessagEase Keyboard (Esperanto): http://www.exideas.com/ME/index.php
• Swift Keyboard (Esperanto)
• Esperanta Klavaro
• HERO One-handed Keyboard
Näistä käytän pääasiassa MessagEase-näppäimistöä, jonka esperanton näppäimistöasetteluun pääsin vaikuttamaan. 🙂00 -
Esperanton kirjoittaminen Android-laitteilla
Tässä ovat tiedossani olevat näppäimistöt esperanton kirjoittamista varten:
• MessagEase Keyboard (+ Esperanto-klavaro)
• AnySoftKeyboard
• Multiling O Keyboard + emoji
• Swifkey Keyboard
• Gboard – Googlen näppäimistö
• Keybee Keyboard- Tätä vastausta muokkasi 5 vuotta 9 kuukautta sitten Tapani A..
00-
Esperanton kirjoittaminen iOS-laitteilla (iPhone, iPad)
Jännä juttu tuo esperanton puuttuminen Googlen näppäimistön (Gboard) iOS-versiosta vaikka se löytyy Android-versiosta.
- Tätä vastausta muokkasi 5 vuotta 9 kuukautta sitten Tapani A..
00
-
Tässä vielä linkki lernu!-sivuston suomenkielisen foorumin viestiketjuun:
• Esperanton hattukirjaimetViestiketjusta saattaa löytyä hyödyllistä tietoa teeman puitteissa. 🙂
00 -
Omassa käytössä on laajennettu suomalainen näppäimistö (https://fi.wikipedia.org/wiki/SFS_5966), jolla esperanton erikoismerkkien kirjoittaminen käy tosi näppärästi: ensin kirjoitetaan ^-merkki (shift + ¨) ja sen jälkeen haluttu kirjain, jolloin saadaan ŝ, ĵ, ĝ, ĥ ja ĉ. Ŭ-kirjaimen saa samalla tavalla: ensin ˘-merkki, jonka saa painamalla shift+Alt Gr+’ jonka jälkeen u. Tällä asettelulla hoituu myös muut erikoismerkit kätevästi. Esim saksalaisen eszettin (ß) saa painamalla vain Alt Gr + S, ja suhuässät (esim. š) painamalla ensin Alt Gr + ‘ ja kirjain. Näppäimistön vaihtoja ei tarvita, sillä näppäimistössä on aika lailla kaikki latinalaisen aakkosten laajennetut merkit jollain lailla saatavilla. Myös muut erikoismerkit, kuten ×, ·, ¡, ° jne. ovat erilaisten kombinaatioiden takana, joten kun painaa ne kertaalleen mieleen, ei tarvitse enää vaikkapa Googlesta tai merkistökartasta kopioida merkkiä.
Ubuntussa tämä näppäimistö oli vakiona asennettuna. Windowsilla piti asentaa erillisenä ohjelmana.
10-
Asennutin äskettäin vanhaan MacBook Pro -läppäriini Linux Mint (Cinnamon) -jakelun. Tuo laajennettu suomalainen näppäimistöasettelu löytyy siitä esiasennettuna. Myös suomalainen dvorak -näppäimistöasettelulla voi kirjoittaa esperantoksi.
Kokeilin myös DAS-näppäimistöasettelua lisäämällä siihen puuttuvan lyhyysmerkki-tarkeen ( ˘ ) ”V”-kirjaimen alle, joten näin silläkin onnistuu esperanton kirjoittaminen.
Lisäksi Linux-jakeluista löytyy useita varsinaisia esperanto-asetteluja.
- Tätä vastausta muokkasi 2 vuotta 5 kuukautta sitten Tapani A..
00-
Tuosta DAS-variantista voit lukaista enemmän Linux.fi-foorumilta.
00
-
-
KonstaM, väännätkö oikein rautalangasta (askel askeleelta), miten ja mistä latasit jne. tuon laajennetun suomalaisen näppäimistöasettelun PC-koneellesi (Windows). Siitä voisi olla monelle esperantistille (ja muillekin) hyötyä.
00-
Apuja laajennetun suomalaisen näppäimistöasettelun asentamiseen löytynee tältä Jukka K. Korpelan sivustolta:
• Standardinmukainen suomalainen näppäimistöasetteluKannattaa lukaista vielä nämä linkit:
• Suomalaisen monikielisen näppäimistön laajennus
• SFS 5966 suomenkielisestä Wikipediasta.00
-
-
Äskettäin (2.4.2019) julkistettiin Ranskassa uusi AZERTY-standardi. Asian tiimoilta juttua ja linkkejä tässä Hopeinen omana -foorumin viestiketjussa:
• Uusi ranskan AZERTY-näppäimistöstandardiOletan, että sillä on mahdollista kirjoittaa myös esperanton hattukirjaimia. – Tein omiin versioihini pari viritystä. Yksinkertaisin tapa olisi lisätä sirkumfleksi-tarkeen alle tuo Ŭ-kirjain eli se kirjoitettaisiin vaikkapa; sirkumfleksi + r.
00 -
MS Windows -käyttöjärjestelmien käyttäjille on olemassa Tajpi-niminen sovellus, joka on varta vasten tehty esperanton erikoisten kirjainten kirjoittamista varten. Sen periaate vaikuttaa olevan sama kuin Dropboxissa olevassa artikkelissani suosittelemassani AutoHotkey-sovelluksessa eli havaitessaan tietyn näppäinyhdistelmän sovellus korvaa tämän jollain merkillä. Mutta siinä missä AutoHotkey on yleiskäyttöinen ts. minkä tahansa saa korvautumaan millä tahansa, Tajpi rajoittuu esperanton erikoismerkkeihin. Tuo riittänee useimmille käyttäjille.
00 -
Tajpi-sovelluksessa kannattaa kokeilla esperanton hattukirjaimien kirjoittamista pilkun avulla.
Laita ruksi Tajpi-sovelluksen asetuksissa (Agordo) kohtaan ”Prefiksoj” ja kirjoita ruutuun etuliitteeksi pilkku (,). Poista vielä ruksi kohdasta ”Sufiksoj”.
Kirjoita esperanton hattukirjaimet seuraavasti:
pilkku + kirjain (c, g, h, j, s ja u) → ĉ, ĝ, ĥ, ĵ, ŝ ja ŭ.
Tätä tapaa käytän omassa ÅUIOGV-näppäimistössäni, ks. Hopeinen omena -foorumi.00 -
Jos foorumin lukijoissa on sattumalta ranskan kielen harrastajia, niin tuota aiemmassa viestissäni esiintullutta BÉPO-näppäimistöä kannattaisi kokeilla: https://bepo.fr/wiki/Accueil
Kuten sanottu, se on hiljattain valittu toiseksi (vapaaehtoiseksi) standardiksi Ranskassa. Aiheesta enemmän aiemmassa viestissäni tällä foorumilla ja tämän linkin takaa: Clavier français : une norme volontaire pour faciliter la saisie de tous les caractères
Huomaa, että voit kirjoittaa sillä myös esperantoksi.
- Tätä vastausta muokkasi 4 vuotta 12 kuukautta sitten Tapani A..
00 -
Artikkelissani mainitsemastani Mac-tietokoneille tarkoitetusta ohjelmasta aText on tässä kuussa ilmestynyt versio MS Windows -tietokoneille. Kyseessä on toistaiseksi ns. julkinen beetaversio eli ulkoasu ei todennäköisesti enää muutu, mutta ohjelmassa saattaa vielä piillä virheitä ja lapsuksia.
00 -
ESPERANTO KEYBOARD LAYOUT for Windows 10 (and the older, Windows 7)
Jos käytät PC-konetta (Windows), tämä on kokeilemisen arvoinen näppäimistöasettelu. Sivustolla on selkeät kuvat näppäimistöstä ja ohjeistusta (englanniksi).
00-
HUOMAA! Kyseessä ei ole suomalaisen näppäimistön pohjalle rakennettu näppäimistöasettelu. Siis välimerkit eivät ole totutuissa paikoissa.
00
-
-
Microsoftilla on työkalu nimeltä Microsoft Keyboard Layout Creator (MSKLC), jolla voi korvata yhden tai useamman fyysisen näppäimen tuottaman kirjoitusmerkin tai tuottamat merkit.
Asenna sovellus normaaliin tapaan, mutta käy muuttamassa ohjelmakansiossa sovelluksen kansion nimi muotoon MSKLC tai mihin tahansa muuhun, joka ei sisällä äåö:tä eikä välilyöntejä. Pikaisella guuglaamisella nimittäin kävi ilmi, että nimessä oletuksena olevat välilyönnit ovat aiheuttaneet joillekin ongelmia.
Lataa suomalainen näppäimistöasettelu, tee haluamasi muutokset ja tallenna tulos uudeksi asetteluksi. Sovellus luo asennuspaketin, jonka avulla uusi asettelu asennetaan.
00 -
Jos käytät Android-puhelinta tai Applen iPhone-puhelinta, tässä kokeilemisen arvoinen näppäimistö nimeltään Typewise. Kieliä löytyy nelisenkymmentä, muun muuassa suomi.
→ Kotisivu: https://www.typewise.app/
Voit ottaa esperanton hattukirjaimet käyttöön asetuksista kohdasta Common Akcents.
→ Lisäinfoa Apple-käyttäjien Hopeinen omena -foorumilta.
00-
*Common Akcents* → Custom Accents
00
-
-
Esperanta klavaro x/h-sistemo
Jos käytössäsi on Android-puhelin, tässä on hyvä vaihtoehto esperanton kirjoittamiseen:
→ Esperanta klavaro x/h-sistemoLisämerkkien valikoima ja sijoittelu on esimerkillinen. Ne on todella helppo (ja nopea) löytää. – Mainio esperanto-näppäimistö!
00 -
Artikkelissani mainitsen MS Windows -tietokoneille olevasta AutoHotkey-ohjelmasta. Tästä ohjelmasta on ilmestynyt uusi versio, AutoHotkey 2. Samalla on muuttunut ohjelman käyttämä skriptauskielen syntaksi, jota käytetään Esperantaj literoj -tiedostossa. Olen nyt päivittänyt tuon tiedoston ja sen myötä koko Dropboxissa olevan artikkelini.
00 -
Päivitin hieman artikkelia Android-laitteiden osalta ja tein pieniä korjauksia kieliasuun.
00
-
Avainsanat: AutoHotkey, MS Windows
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.