Miten tunnit ja minuutit ilmaistaan?

Keskustelut Alkeet Miten tunnit ja minuutit ilmaistaan?

  • Kirjoitus
    Juha Metsäkallas
    Osallistuja

    Kun esperanton on tarkoitus olla kansain­välinen kieli, ei päivä­määrien ja kellon­aikojen ilmai­se­miseen oikein voi käyttää muuta kuin kansain­välisen standardin ISO 8601 määrittelemää tapaa. Päivä­määrän ilmoitta­misesta kirjoitinkin jo aiemmin. Miten sitten tunnit? ISO-standardin mukaan aika ilmaistaan esim. 23:40 eli

    • 24-tunnin kello, ei mitään antiikkisia ennen tai jälkeen puolen­päivän ilmaisuja
    • tuntien ja minuuttien väliin tulee vain ja ainoastaan kaksois­piste
    • jos sekunnit täytyy ilmoittaa, ne lisätään niin ikään kaksois­pisteellä erotettuna (23:40:10) (milli­sekunnit tarvittaessa pisteellä kolmen numeron tarkkuudella eli esim. 23:40:10.010)
    • tunnit, minuutit ja sekunnit ilmoitetaan aina kahtena numerona ts.säilytä etu­nollat

    Jostain käsittämättömästä syystä esim. UEA on saanut tartunnan ja ilmoittaa kellon­ajat ranskalaiseen tapaan tunkien kirjaimen h tuntien ja minuuttien väliin. Se on täysin väärin!

    Jos oikein tarkkoja ollaan, ISO-standardin mukaan kellon­aika, jossa ei ole aikavyöhyke­merkintää tarkoittaa UTC-ajan nolla­vyöhykettä. Tässä kohdin yleensä joustetaan ja oletaan, että aika on paikallista aikaa, jos muuta ei ilmoiteta. Näin varsinkin erilaisen tapahtumien kohdalla, jos tapahtumaan osallistutaan fyysisesti. Sen sijaan verkossa pidettävän seminaarin yhteydessä on erittäin suositeltavaa ilmoittaa sekä paikallinen että UTC-ajan mukainen alkamis­aika.

    PS. Standardiin kuuluu, että koordinoidun yleisajan lyhenne on UTC kaikissa kielissä.

    0
    0

Avainsanat: ,

  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.