KonstaM

kirjoitettuja vastauksia

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
  • vastauksia
    KonstaM
    Osallistuja

    Omassa käytössä on laajennettu suomalainen näppäimistö (https://fi.wikipedia.org/wiki/SFS_5966), jolla esperanton erikoismerkkien kirjoittaminen käy tosi näppärästi: ensin kirjoitetaan ^-merkki (shift + ¨) ja sen jälkeen haluttu kirjain, jolloin saadaan ŝ, ĵ, ĝ, ĥ ja ĉ. Ŭ-kirjaimen saa samalla tavalla: ensin ˘-merkki, jonka saa painamalla shift+Alt Gr+’ jonka jälkeen u. Tällä asettelulla hoituu myös muut erikoismerkit kätevästi. Esim saksalaisen eszettin (ß) saa painamalla vain Alt Gr + S, ja suhuässät (esim. š) painamalla ensin Alt Gr + ‘ ja kirjain. Näppäimistön vaihtoja ei tarvita, sillä näppäimistössä on aika lailla kaikki latinalaisen aakkosten laajennetut merkit jollain lailla saatavilla. Myös muut erikoismerkit, kuten ×, ·, ¡, ° jne. ovat erilaisten kombinaatioiden takana, joten kun painaa ne kertaalleen mieleen, ei tarvitse enää vaikkapa Googlesta tai merkistökartasta kopioida merkkiä.

    Ubuntussa tämä näppäimistö oli vakiona asennettuna. Windowsilla piti asentaa erillisenä ohjelmana.

    1
    0
    KonstaM
    Osallistuja

    Täytyypä katsoa tuo heti, kun olen tehnyt Teoria Nakamuran. Näköjään lernun kirjastossa on muutakin materiaalia, jota voisi sitten vilkasta, kun taidot riittää.

    Vanhasta lernusta ei ole muistikuvia. Kävin kyllä sivulla ensi kerran jo 2010 rekisteröitymässä, ja taisin jotain kurssiakin tehdä. Sanakirja on kyllä hyvä, kun näyttää ainakin tuossa Nakamura-kurssissa sanat klikkaamalla ja näyttää myös johtimet, joita on käytetty.

    0
    0
    KonstaM
    Osallistuja

    Olen opiskellut kieltä sekä Lernu!:lla että Duolingolla, joka toki on englanniksi. Jälkimmäisestä kun oon käyttänyt niin paljon tulee vastaan “anglismeja”, eli käytetään verbiä/sanaa, joka muistuttaa englanninkielistä vastinetta, eikä suosita esperantomaisempia sanoja esim. johtimia käyttäen.

    Zagreb metodista en tiedä, mutta tällainen havainto tuli itselle vastaan aiheeseen liittyen

    Edit: painoin vahingossa editorissa vasemmalle tasaus -nappia. (Ainakin mobiiliversiossa) näytti html-tageja “<p align=”left”>” tekstissäni.

    • Tätä vastausta muokkasi 5 vuotta​ 3 kuukautta sitten KonstaM.
    0
    0
Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)