Zagreb-metodi verkossa

Keskustelut Alkeet Zagreb-metodi verkossa

 • Kirjoitus
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa järjestettiin paljon esperantokursseja 1970-luvulla ja huomio kiinnittyi heikkoihin oppimistuloksiin. Asiaa tutkittaessa syyksi paljastui oppimateriaali, joka oli laadittu kansallisten kielten eikä esperanton pohjalta. Uutta, suoraan esperantoon pohjautuvaa oppimateriaalia luomaan koottiin työryhmä, joka havaitsi, että puhe koostuu 95%:sti sanoista, jotka on muodostettu käyttämällä vajaata viidestäsataa yleisintä morfeemia. Morfeemi tarkoittaa kaikkia etu- ja jälkiliitteitä ynnä sananjuuria.

  Johtopäätös oli, että keskittymällä viiteensataan yleisimpään morfeemiin, ihmiset oppisivat esperantoa paremmin. Tältä pohjalta laadittiin opetussuunnitelma, joka sai nimekseen Zagreb-metodi (Zagreba metodo). Lernun oppikurssi La teorio Nakamura pohjautuu siihen samoin kuin uusi Learn Esperanto. Kumpikin on maksuton, mutta siinä missä Lernu edellyttää rekisteröitymistä Learn Esperanto ei.

  0
  0
 
 • vastauksia
   Tapani A.
   Osallistuja

   Tässä muutama linkki asian tiimoilta:

   Lue Eŭropa Bultenon (Aŭgusto 2015, n-ro 151 [pdf]) artikkeli Fine kreita baza vortlisto por komencantaj kursoj, sivut 11–13.

   Katso YouTube-video, jossa Georg Jähnig esittelee KAEST-konferenssissa Esperanto 12 päivässä -kurssin. Lue myös Georg Jähnigin luennon esittelyteksi.

   • Tätä vastausta muokkasi 5 vuotta​ 5 kuukautta sitten Tapani A..
   0
   0
   KonstaM
   Osallistuja

   Olen opiskellut kieltä sekä Lernu!:lla että Duolingolla, joka toki on englanniksi. Jälkimmäisestä kun oon käyttänyt niin paljon tulee vastaan “anglismeja”, eli käytetään verbiä/sanaa, joka muistuttaa englanninkielistä vastinetta, eikä suosita esperantomaisempia sanoja esim. johtimia käyttäen.

   Zagreb metodista en tiedä, mutta tällainen havainto tuli itselle vastaan aiheeseen liittyen

   Edit: painoin vahingossa editorissa vasemmalle tasaus -nappia. (Ainakin mobiiliversiossa) näytti html-tageja “<p align=”left”>” tekstissäni.

   • Tätä vastausta muokkasi 5 vuotta​ 5 kuukautta sitten KonstaM.
   0
   0
   Tapani A.
   Osallistuja

   @KonstaM:  Zagreba metodo -kurssi löytyy myös lernu!sta (ainakin tekstien osalta), mene
   lernu! > Kirjasto > La Zagreba metodo

   Häivähdyksenä vanhasta lernu!sta, voit käyttää lernu!-sanakirjaa kätevästi klikkaamalla sanaa kurssin tekstissä, ja ponnahdusikkunaan tulee käännös valitsemallasi kielellä. Tämä toiminto oli vanhassa lernu!-versiossa käytössä myös yksityisviesteissä ja foorumilla. 🙂

   Tekstit kannattaa kuunnella täällä.

   • Tätä vastausta muokkasi 5 vuotta​ 5 kuukautta sitten Tapani A..
   • Tätä vastausta muokkasi 5 vuotta​ 5 kuukautta sitten Tapani A..
   0
   0
   KonstaM
   Osallistuja

   Täytyypä katsoa tuo heti, kun olen tehnyt Teoria Nakamuran. Näköjään lernun kirjastossa on muutakin materiaalia, jota voisi sitten vilkasta, kun taidot riittää.

   Vanhasta lernusta ei ole muistikuvia. Kävin kyllä sivulla ensi kerran jo 2010 rekisteröitymässä, ja taisin jotain kurssiakin tehdä. Sanakirja on kyllä hyvä, kun näyttää ainakin tuossa Nakamura-kurssissa sanat klikkaamalla ja näyttää myös johtimet, joita on käytetty.

   0
   0
   Tapani A.
   Osallistuja

   Tätä kirjoittaessa ”Esperanto 12 päivässä” -verkkokurssista ei ole olemassa suomenkielistä versiota. Se tarkoittaisi tämän Irja Klemolan vuonna 1989 julkaiseman pikku kirjasen siirtämistä digitaaliseen muotoon:

   (la zagreba metodo)

   ESPERANTO
   Johdatus kansainväliseen kieleen
   Enkonduko en la internacian lingvon

   Se sisältää monin osin käypää tekstiä, mutta vaatisi kumminkin suomenkielisten selityksien kieliasun modernointia ja samalla suoranaisten virheiden korjaamista.

   Toivottavasti jostakin löytyy talkootunteja pelkäämätön työmyyrä, sillä kirjanen todella ansaitsisi tulla siirretyksi verkkokurssin muotoon.

   0
   0
   Tapani A.
   Osallistuja

   Tässä linkki YouTube-videoon (n. 8 min), jossa Zlatko Tišljar (Pajo) esittelee metodia:
   La Zagreba metodo – Zlatko Tišljar – Esperanto

   Zlatko Tišljar (Pajo) parolas pri la zagreba metodo, klarigante kiel lerni Esperanton profite kaj rapide.

   0
   0
 
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.