Suomen Esperantoliiton lehdessä Esperantolehdessä ilmestyi viime vuonna pari artikkelia, joiden yhteydessä oli kröhellyksiltä näyttäviä kuvia. Kyse on QR-koodeista, joista on kysytty muutaman kerran minulta. Niinpä päätin kirjoittaa artikkelin ja selittää, mistä kysymys.
Mikä on QR-koodi?
Japanilainen autonvalmistaja Toyota kehitti vuonna 1994 koneella luettavan merkin, jota käytettiin liukuhihnalla tuotannonseurantaan. Keskeinen vaatimus oli, että merkki täytyy olla nopeasti luettavissa, joten sille annettiin nimeksi quick response code, QR code, suomeksi QR- tai ruutukoodi, esperantoksi rapidresponda kodo. Ensimmäiset merkit olivat oikealla olevan kuvan näköisiä suhteellisen yksinkertaisia ja ne saattoivat sisältää neljä numeromerkkiä tietoa. Innoituksena merkin ulkoasulle kuulemma toimi go-peli mustine ja valkoisine kivineen.
Myöhemmät standardit sallivat jopa täyteentupatut QR-koodit (kuva vasemmalla), jotka teoriassa voivat sisältää tietoa tuhansien merkkien edestä1. Käytännössä useimmat QR-koodit ovat tätä nykyä noiden ääripäiden väliltä.
Painetun koodin vähimmäiskoko on 20 x 20 mm, eikä ylärajaa ei ole, joten koodeja saattaa nähdä vaikka talon seinän kokoisina. Sähköisessä mediassa olevan koodin vähimmäiskoko on 100 x 100 kuvapistettä, ja jälleen kerran ylärajaa ei ole. Käytännössä yläraja määräytyy järkevän lukuetäisyyden mukaan.
Mitä tarvitsen QR-koodin lukemiseen?
Ammattikäyttöön (kaupat, teollisuus jne.) on olemassa erillisiä lukulaitteita (rapidrespondkoda skanilo), jotka saa yhdistettyä esimerkiksi yrityksen varastojärjestelmään. Yksityisen käyttäjän tapauksessa lukulaite on useimmiten kännykän (poŝtelefono) kamera (kamerao2). Applen IOs- ja Googlen Android-käyttöjärjestelmien nykyiset kamerasovellukset (kameraaplikaĵo) tunnistavat viiva- ja QR-koodeja, joiden lisäksi erillisiä lukusovelluksia (legilo de rapidrespondkodo) on saatavilla kännykkäsi sovelluskaupasta, esim. Applen App Storesta tai Googlen Google Playsta. Sovellukset vaihtelevat ominaisuuksiltaan (esim. mukana saattaa olla toiminto käyntikortin tallentamiseksi yhteystiedoksi) sekä hinnaltaan, osa on ilmaisia, osa maksullisia. Peruskäyttöön riittää kännykän kamerasovellus tai jokin sovelluskaupan ilmainen.
Mihin QR-koodeja käytetään?
Käytetystä standardista riippuen QR-koodi voi siis sisältää tietoa jopa useiden tuhansien merkkien edestä, mutta mitä enemmän tietoa on ahdettu kuvaan, sitä virhealttiimmaksi kuvan lukeminen käy. Virheitä aiheuttavat käden heiluminen, huono valaistus, ryppyinen paperi, kiiltävä paperi, heijastukset näytöltä ym. riippuen missä ja mistä koodia luetaan. Toisekseen on muistettava, että itse koodi on staattinen eli kun QR-koodi on luotu, ei sitä voi enää muuttaa. Tästä syystä useimmat koodit ovat suurinpiirtein lähempänä tuota ensinmainittua, yksinkertaista, kuin täyteentupattuja.
Autonvalmistaja Toyota kehitti QR-koodin seuratakseen alihankkijan toimittamia osia3. Koodi sisälsi tunnistenumeron, ja lukulaite haki tämän perusteella kulloinkin halutut tiedot tuotannonohjausjärjestelmästä (valmistajan nimi, osan kuvaus, varastosaldo jne.). Tällä tavalla toimivat esimerkiksi VR:n matkaliput: konduktöörin käyttämä lukulaite lukee lipun QR-koodista tunnisteen, jolloin lukulaitteeseen liitetty sovellus tarkistaa, että lippu on juuri mainittuun junaan. Samalla tavalla toimivat pääsylipuissa olevat QR-koodit.
Lukulaitteeseen tai kameraan kytketty sovellus siis lukee QR-koodiin koodatut tiedot. Mukana on nykyään metatietoa eli tieto siitä, mitä itse sisältö on. Metatiedon avulla kännykkä osaa ehdottaa soittamista sisällön sisältämään numeroon ts. sovellus tietää tulkita numerosarjan puhelinnumeroksi. Tai metatiedon mukaan kyseessä onkin puhelinnumero, johon halutaan lähettää tekstiviesti (tekstmesaĝo).
QR-koodia voidaan käyttää myös kaksivaiheiseen tunnistautumiseen, jolloin koodin lukeminen kännykässä olevalla sovelluksella vastaa teksti- tai sähköpostiviestitse saapuneen kertakäyttöisen tunnisteen syöttämistä. Tällaista tunnistautumista tarjoaa mm. pikaviestin- ja yhteisöpalvelusovellus Discord.
Tavallisin QR-koodien käyttötapa lienee kuitenkin, että sisältö on linkki jollekin verkkosivulle. Verkkosivu voi tarjota lisätietoja, jotka eivät muutoin mahdu nähtäville (esim. lisätietoja näyttelyssä olevasta taideteoksesta) tai joita ei voi esittää painetussa mediassa (esim. sanomalehden artikkeliin liittyvä video). QR-koodia voidaan käyttää myös muutoin vaikean verkkosivun osoitteen syöttämiseen, onhan nimittäin helpompi skannata Esperantolehdestä viereinen QR-koodi kuin naputella verkko-osoite
Miten luon QR-koodin?
Esperantujon oman linkkien lyhentämispalvelun mallonge.netin avulla saa paitsi lyhennettyä linkkejä myös luotua niille QR-koodeja. Pienellä guuglaamisella löytyy eritasoisia palveluita myös muun tyyppisten QR-koodien luomiseen.
- Todellinen määrä riippuu käytetyistä merkeistä: ovatko nämä numeroita, erilaisia kirjoitusmerkkejä vai peräti pieniä kuvia. ↩︎
- Fotilo ottaa vain valokuvia, filmilo vain videokuvaa ja kamerao sekä että, ks. PIV ja Komputeko. ↩︎
- QR-koodien patentti kuuluu edelleen Toyotalle, joka tosin sallii tekniikan vapaan ja ilmaisen käytön. ↩︎