Akademio de Esperanton lausunto ”Pri vortordo en Esperanto”

Keskustelut Edistyneille Akademio de Esperanton lausunto ”Pri vortordo en Esperanto”

 • Kirjoitus
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Akademio de Esperanton alainen Sekcio pri gramatiko on antanut lausunnon nimeltä Pri vortordo en Esperanto. Raportin nimellä kulkevassa lausunnossa huomautetaan, että esperantossa mieluiten noudatettaisiin teeman ja reeman -periaatetta, siis samaa kuin suomessa, eli tunnettu asia, mistä puhutaan (teema) tulisi virkkeen alkuun ja uusi informaatio, mitä teemasta sanotaan (reema) virkkeen loppuun.

  Äidinkieleltään suomen­kielinen suomeksi puhuessaan noudattaa tätä käytännössä automaattisesti. Suomea vieraana kielenä oppiville asia ei aina ole niin selvä, joten Duolingon suomen kurssilla tämä on toistuva aihe. Tästä syystä olen kirjoittanut sinne artikkelin About the word order in Finnish. Tiukkaa sana­järjestystä vaativissa kielissä (kyllä, viittaan tässä eritoten englantiin) ei periaatetta pysty noudattamaan yhtä järjestelmällisesti, mikä valitettavasti mielestäni näkyy monissa esperanton­kielisissä teksteissä.

  Viimeksi silmääni osui Duolingon esperanton kurssilla virke

  • Estos floroj en tiu angulo de la ĝardeno.

  joka minusta rikkoo tuota peri­aatetta vastaan. Kun sitten ilmaisin mieli­piteeni asiasta Duolingossa, minun annettiin ymmärtää, ettei Sekcio edusta Akademion kantaa, raportti koskee vain Zamenhofin aikaista kielen­käyttöä ja näin ollen koko lausunto voidaan sivuuttaa. En ole samaa mieltä, sillä minusta lausunto on pikemminkin paimen­kirje, muistutus esperantisteille, että teema-reema-periaatteen noudattaminen selkeyttää viestintää ja näin ollen on esperanton tavoitteiden mukaista. Vai olenko ymmärtänyt lausunnon väärin?

  0
  0
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.