Firefox-selaimen lisäosa Plena vortaro

Keskustelut Sekalaista Firefox-selaimen lisäosa Plena vortaro

 • Kirjoitus
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Jan Michalak -niminen henkilö on kehittänyt Firefox-selaimeen lisäosan nimeltä Plena vortaro.

  Asentamisen jälkeen lisäosa toimii taustalla koko ajan eli kun valitset jollain verkko­sivulla sanan, ala­puolelle aukeaa teksti­laatikko (ks. ensimmäinen kuva), jossa on sanaa vastaava artikkeli PIV:stä tai sitten ilmoitus, ettei sanaa löydy PIV:stä. Huomaa, että lisä­osa osaa jonkin verran esperanton kieli­oppia eli sanan ei tarvitse olla perus­muodossaan, mutta yhdys­sanoja ei lisä­osa osaa eikä kanta­sanan ja liitteiden yhdistelmiä. Sanan täytyy olla kanta­muodossaan PIV:ssä.

  Lisäosa lisää osoite­rivin perään työkalu­palkkiin pienen kuvakkeen (ks. jälkimmäinen kuva, kuvassa ympyröity punaisella), jota klikkaamalla pääsee käsiksi asetuksiin. Asetuksilla säädetään ponnahdus­ikkunan ulko­asua, joten asetuksiin ei välttämättä tarvitse koskea lainkaan. Sen sijaan merkittävin asetus on lisä­osan kytkeminen pois käytöstä. Kun lisä­osa on käytössä, se reagoi jokaiseen valitsemaasi teksti­pätkään ihan riippumatta verkko­sivun kielestä. Jos et ole esperanton­kielisellä sivustolla, esiin hyppäävä ilmoitus “Ĉi tiu vorto ne troveblas en PIV” alkaa todella äkkiä ottamaan pattiin.

  Ideana lisä­osa on mitä mainioin, ja se on toiminut moitteetta, kun olen sitä käyttänyt, mutta… Ensinnäkin Firefox ei ole minun oletus­selain, joten lisä­osaa käyttääkseni minun tarvitsee vaihtaa selainta. Tämä ei tietenkään ole lisä­osan vika, vaan omasta valinnastani johtuva seikka. Lisä­osa on nopea eli laatikko aukeaa nopeasti, mikä varmasti johtunee siitä, ettei se analysoi sanoja ja näin ollen hahmota yhdys­sanoja niiden osien kautta. Käyttäjän täytyy siis hahmottaa osat, jotta voi hakea niitä erikseen, mutta usein yhdys­sanat kirjoitetaan muodossa vaporŝipo muodon vaporoŝipo asemesta, jolloin alku­osan maalaaminen ei tuotakaan sanaa, joka löytyisi PIV:stä.

  0
  0
 
 • vastauksia
   Juha Metsäkallas
   Osallistuja

   Juuri ennen kuin kirjoitin arvostelun, annoin palautetta lisäosan kehittäjälle ja mainitsin tuon vaporŝipo-ongelman. Kehittäjä innostui tästä ja julkaisi muutama tunti sitten päivityksen, jossa lisäosa ensin etsii täsmälleen samaa sanaa. Jos tällaista ei löydy, etsintä ulotetaan johdannaisiin, joiden pääte on -o, -a, -e tai -i.

   0
   0
   Juha Metsäkallas
   Osallistuja

   Lisäosasta on jo jokin aika sitten julkaistu versio myös Chromium-pohjaisille selaimille (Google Chrome, Opera, MS Edge, Chromium jne.). Google Chromen lisäosakaupasta sen saa suoraan tuolle selaimelle. Opera-selaimeen lisääminen käy helpoiten asentamalla ensin lisäosa nimeltä Install Chrome Extensions, jonka jälkeen Opera-selaimella voi asentaa suoraan tuolta Google Chromen lisäosakaupasta.

   Lisätietoja lisäosan Github-sivustolta.

   0
   0
 

Avainsanat: ,

 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.