Kirjautumisesta

Keskustelut Tiedotteita ja ohjeita Kirjautumisesta

 • Kirjoitus
  Babilulo
  Osallistuja

  Kirjau­tu­misesta on taas kyselty, joten selvennän tätä. Pelkkä lukeminen ei vaadi kirjautumista, voit siis vapaasti lukea artikkeleita ja keskusteluja. Jotta voisi kirjoittaa, vastata johonkin tai edes peukuttaa, täytyy kirjautua. Näin on valitetta­vasti pakko tehdä, koska muuten sivusto täyttyisi automaatti­sesti lähete­tyistä roska­­viesteistä ja peukutuksista.

  Useimmille kirjautuminen tapahtuu helpoiten Google-tunnuksen avulla. Mikä sitten on Google-tunnus? Google-tunnus näyttää samalta kuin Gmail-sähköposti­­osoite eli vaikka Maija.Meikalainen@gmail.com. Google-tunnuksella pääsee kirjautumaan kaikkiin Googlen palveluihin mm. sähkö­­postiin, kalenteriin ja Google Drive -tallennus­­palveluun. Sinulla on erittäin toden­­näköisesti Google-tunnus, jos sinulla on Android-käyttö­­järjestelmää käyttävä puhelin tai tabletti eli Honor-, Huawei- tai Samsung-merkkinen laite. Uudet Nokia-merkkiset puhelimet ovat myös. (Toki em. laitteita voi käyttää ilman Google-tunnusta, mutta tällöin laitteen käyttöön­otto ja käyttö vaativat lisä­­ponnisteluja.)

  Googlen Chrome-selain

  Jos tulet tuollaisen laitteen Chrome-selaimella tänne ja valiset kirjatumis­­tavaksi Googlen, selain automaattisesti käyttää Google-tunnustasi eikä sinun tarvitse syöttää mitään.

  Jos valitset jonkin muun tavan tai tulet muulla laitteella – esim. tieto­koneen webbi­­selaimella – toden­­näköisesti selain muistaa sinut. Jos siis luet Facebookkia kännykän selaimella, ei Facebook-sovelluksella, ja valitset Facebook-kirjautumisen, selain muistaa sinun Facebook-tunnuksen ja ehdottaa sen käyttämistä, tällöin riittää, että painat hyväksymis­­painiketta kysymykseen, jossa ilmoitetaan, että Finna babilejo haluaa käyttää tunnustasi.

  kirjautumispalvelut

  Sama koskee muitakin yhteisö- ym. palveluja, jotka ovat täällä käytössä: Instagram, Linkedin, Twitter, Windows Live, Yahoo jne.

  Finna babilejo käyttää näiden yhteisöjen kirjautumista OneAll-nimisen kirjautumis­palvelun avulla. Tämä tarkoittaa, että painaessasi jonkin yhteisön kuvaketta lähtee pyyntö OneAll-palveluun, joka ohjaa sinut ao. yhteisöön. Mitä näet ruudulla, riippuu käyttämästäsi selaimesta ja valitse­mastasi yhteisöstä. Toden­­näköisesti kuitenkin avautuu pieni ikkuna, jossa on ao. yhteisön logo ja ilmoitus, että Finna babilejo haluaa käyttää tietojasi.

  Mitä tietoja Finna babilejo sitten haluaa valitsemastasi yhteisö­­palvelusta? Nämä ovat näytettävä nimi, tunnus ja mahdollinen profiili­­kuva. Näytettävä nimi ja profiili­­kuva tarkoittavat nimeä ja profiili­­kuvaa, joilla näyt Finna babilejossa. Tunnus on tunnis­tautumista varten. Näet itse tunnuksen omalla profiili­­sivullasi, muut paitsi yll­ä­pito eivät sitä näe. Muita tietoja Finna babilejo ei kysele.

  Profiili­­kuvasi on siis yhteisö­­palveluun laittamasi kuva. Jos luot paikallisen tunnuksen eli et käytä mitään em. yhteisö­­palvelua, profiili­­kuvaksi asetetaan Gravatar.com-palveluun vastaavalle tunnukselle laitettu kuva. Otetaanpa esimerkki, mitä tämä tarkoittaa. Oletetaan, että kuulut Martta-liittoon ja Martta-liitto käyttää Gravatar.com-palvelua (minulla ei ole harmainta hajuakaan, onko näin oikeasti). Liiton kautta sinulla on tunnus Maija.Meikalainen@martat.fi. Voit rekisteröityä Finna babilejoon tuolla tunnuksella, jolloin Martat.fi-sivustolla oleva profiili­­kuvasi on automaattisesti kuvasi Finna babilejossa.

  Jos mitään kautta ei löydy kuvaa, Finna babilejo arpoo sinulle profiili­­kuvan, joka useimmiten on jonkinlainen avaruus­­mörrimöykky.

  Varoitus! Vaikka teoriassa on mahdollista liittää samaan tiliin täällä Finna babilejossa useita yhteisö­­palveluja, vahva suositukseni on, ettet tee niin. Jotta tämä toimisi, sinun pitää tietää, kuinka OpenID-protokolla toimii. Loppu­tulos ei välttämättä nimittäin ole sellainen kuin luulit: yhteisö­­palvelut eivät johdakaan samaan tiliin, profiili­­kuva ei valikoidukaan oikein jne.

  Finna babilejon käyttäminen on kuin polku­pyörällä ajaminen. Kun taidon on kerran oivaltanut, sen muistaa aina, vaikka myöhemmin tuntuisi kuinka haparoivalta.

  0
  0

Avainsanat: ,

 • Alueelle ‘Tiedotteita ja ohjeita’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.