Mikä on mallonge.net?

Keskustelut Sekalaista Mikä on mallonge.net?

 • Kirjoitus
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Suomen Esperantoliiton EAF:n jäsen­lehden Esperantolehden lukijat ovat muutamassa viime numerossa nähneet verkko­linkkejä, joissa lukee esimerkiksi https://mallonge.net/rd. Linkissä esiintyvä esperanto on varmasti herättänyt huomiota. Mallonge.net on Esperantujon “verkko­pajan” Edukado@interretopalvelun luoma linkkien lyhennys­palvelu, joista tunnetuin lienee liki jokaisen internet­käyttäjän näkemä bit.ly ¹. Toinen tunnettu lyhennys­palvelu on suomalainen Fonectan ylläpitämä http://www.fi. Esperantujon johtavimman pika­viestimen Telegramin käyttämät t.me-osoitteet² käyttäjiin ovat tavallaan myös lyhennettyjä.

  Linkkien lyhentämiselle on selkeä tarve, sillä eihän ketään jaksa näpytellä pitkiä osoitteita selaimeensa. Onhan paljon helpompaa kirjoittaa selaimen osoite­riville

  mallonge.net/rd

  kuin

  vnk.fi/documents/10616/108316441/Eurooppa+olemme+me_yhteenvetoraportti.pdf/

  Vielä pidemmistä osoitteista nyt puhumattakaan.


  ¹ Vaikka .ly on Libyan maatunnus, itse palvelu sijaitsee Yhdysvalloissa.
  ² Vaikka .me on Montenegron maatunnus, Telegram-yhtiön pääkonttori sijaitsee Brittiläisillä neitsytsaarilla ja data­keskus Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Näistä syistä Telegram on erittäin suosittu maissa, joissa karsastetaan Yhdysvalloissa sijaitsevia palveluita.

  0
  0

Avainsanat: ,

 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.