Milloin käytetään akkusatiivia?

Keskustelut Artikkelikeskustelut Milloin käytetään akkusatiivia?

Tämä aihe sisältää 3 vastaukset, 2 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Juha Metsäkallas 3 kuukautta, 2 viikkoa sitten.

 • Kirjoitus
 • vastauksia
  Tapani A.
  Osallistuja

  Periaatteessa esperantossa on kolme sijamuotoa:
  • nominatiivi
  • akkusatiivi
  • prepositionaali (= preposition sija)

  Prepositionaali on joko nominatiivin tai akkusatiivin kaltainen (vrt. venäjän sijamuodot). Yleensä prepositionaali on nominatiivin kaltainen, mutta eräitten prepositioiden kanssa se voi olla lisäksi akkusatiivin kaltainen. Nuo prepositiot on vain opittava muistamaan.

  Mielestäni olisi hyvä, jos esperantossa käytettäisiin tätä kolmijakoa. Se helpottaisi kovasti prepositioiden omaksumista.

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  En ole ihan varma, mitä tarkoitat kolmijaon käyttämisellä. Itselleni ainakin termi prepositionaali tuntuu vähän oudolta, vaikka ymmärränkin sen merkityksen. En usko, että termin käyttö edistäisi oppimista. Sen sijaan on totta, että prepositioita käytettäessä kannattaisi varhaisessa vaiheessa todeta, että prepositioiden kanssa käytetään sekä nominatiiveja että akkusatiiveja. Eikä toitottaaa, että vain nominatiivia käytetään.

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  No niin, ketään ei ollut huomauttanut, että artikkelissa oli virhe! Kyllähän preposition antaŭ kanssa voi myös käyttää akkusatiivia. Mi iris antaŭ la sunon: Menin auringon eteen. Pyysin ylläpitoa korjaamaan virheen 🙂

  0
  0

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.