Milloin käytetään akkusatiivia?

Keskustelut Artikkelikeskustelut Milloin käytetään akkusatiivia?

 • Kirjoitus
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Kun tätä kysyttiin… Esperantossahan on kaksi sijamuotoa, nomina­tiivi ja akku­sa­tiivi, joissa substan­tiivit ja adjek­tiivit taipuvat. Siinä ei sii…

  [Lue koko artikkeli Milloin käytetään akkusatiivia?]

  0
  0
 
 • vastauksia
   Tapani A.
   Osallistuja

   Periaatteessa esperantossa on kolme sijamuotoa:
   • nominatiivi
   • akkusatiivi
   • prepositionaali (= preposition sija)

   Prepositionaali on joko nominatiivin tai akkusatiivin kaltainen (vrt. venäjän sijamuodot). Yleensä prepositionaali on nominatiivin kaltainen, mutta eräitten prepositioiden kanssa se voi olla lisäksi akkusatiivin kaltainen. Nuo prepositiot on vain opittava muistamaan.

   Mielestäni olisi hyvä, jos esperantossa käytettäisiin tätä kolmijakoa. Se helpottaisi kovasti prepositioiden omaksumista.

   0
   0
   Juha Metsäkallas
   Osallistuja

   En ole ihan varma, mitä tarkoitat kolmijaon käyttämisellä. Itselleni ainakin termi prepositionaali tuntuu vähän oudolta, vaikka ymmärränkin sen merkityksen. En usko, että termin käyttö edistäisi oppimista. Sen sijaan on totta, että prepositioita käytettäessä kannattaisi varhaisessa vaiheessa todeta, että prepositioiden kanssa käytetään sekä nominatiiveja että akkusatiiveja. Eikä toitottaaa, että vain nominatiivia käytetään.

   0
   0
   Juha Metsäkallas
   Osallistuja

   No niin, ketään ei ollut huomauttanut, että artikkelissa oli virhe! Kyllähän preposition antaŭ kanssa voi myös käyttää akkusatiivia. Mi iris antaŭ la sunon: Menin auringon eteen. Pyysin ylläpitoa korjaamaan virheen 🙂

   0
   0
   Juha Metsäkallas
   Osallistuja

   Aargh! Tänään opin, että myös preposition tra kanssa voidaan käyttää akkusatiivia tietyissä erikoistapauksissa. Kyseessä on siis poikkeus! Lähetin lisäyksen ylläpidolle lisättäväksi artikkeliin.

   0
   0
   Tapani A.
   Osallistuja

   Muuten, Henrik Seppikin La tuta Esperanto -kirjassa oppitunnissa 7 (→ 49. Senakuzativaj prepozicioj) löytyy luettelo prepositioista, joissa ei käytetä akkusatiivia.

   • Tätä vastausta muokkasi 4 vuotta​ 1 kuukausi sitten Tapani A..
   0
   0
   Tiina Oittinen
   Osallistuja

   Kiitos perusteellisesta akkusatiivin selvityksestä: osuin sattumalta tänne kun selailin artikkeleja.

   Enpä ole ennen kuullut että prepositiot voitaisiin rinnastaa sijamuotoihin niin, että niillä olisi oma sija-nimitys. Ehkä se auttaa joitakuita meistä, joiden omassa kielessä ei pääsääntöisesti ole preposioita. Itse olen oppinut ns. prepositio-kieliä sen verran nuorena (Lär dig svenska), että nämä pikku sanat eivät tunnu mitenkään oudoilta käyttää. Tosin joka kielessä on omat vihvahteensa ja usein tulee arvottua prepositioita käytännön tilanteissa.

   0
   0
 
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.