Milloin käytetään akkusatiivia?

Keskustelut Artikkelikeskustelut Milloin käytetään akkusatiivia?

 • Kirjoitus
Luet parhaimillaan 4 vastausketjuja
 • vastauksia
   Tapani A.
   Osallistuja

   Periaatteessa esperantossa on kolme sijamuotoa:
   • nominatiivi
   • akkusatiivi
   • prepositionaali (= preposition sija)

   Prepositionaali on joko nominatiivin tai akkusatiivin kaltainen (vrt. venäjän sijamuodot). Yleensä prepositionaali on nominatiivin kaltainen, mutta eräitten prepositioiden kanssa se voi olla lisäksi akkusatiivin kaltainen. Nuo prepositiot on vain opittava muistamaan.

   Mielestäni olisi hyvä, jos esperantossa käytettäisiin tätä kolmijakoa. Se helpottaisi kovasti prepositioiden omaksumista.

   0
   0
   Juha Metsäkallas
   Osallistuja

   En ole ihan varma, mitä tarkoitat kolmijaon käyttämisellä. Itselleni ainakin termi prepositionaali tuntuu vähän oudolta, vaikka ymmärränkin sen merkityksen. En usko, että termin käyttö edistäisi oppimista. Sen sijaan on totta, että prepositioita käytettäessä kannattaisi varhaisessa vaiheessa todeta, että prepositioiden kanssa käytetään sekä nominatiiveja että akkusatiiveja. Eikä toitottaaa, että vain nominatiivia käytetään.

   0
   0
   Juha Metsäkallas
   Osallistuja

   No niin, ketään ei ollut huomauttanut, että artikkelissa oli virhe! Kyllähän preposition antaŭ kanssa voi myös käyttää akkusatiivia. Mi iris antaŭ la sunon: Menin auringon eteen. Pyysin ylläpitoa korjaamaan virheen 🙂

   0
   0
   Juha Metsäkallas
   Osallistuja

   Aargh! Tänään opin, että myös preposition tra kanssa voidaan käyttää akkusatiivia tietyissä erikoistapauksissa. Kyseessä on siis poikkeus! Lähetin lisäyksen ylläpidolle lisättäväksi artikkeliin.

   0
   0
   Tapani A.
   Osallistuja

   Muuten, Henrik Seppikin La tuta Esperanto -kirjassa oppitunnissa 7 (→ 49. Senakuzativaj prepozicioj) löytyy luettelo prepositioista, joissa ei käytetä akkusatiivia.

   • Tätä vastausta muokkasi 4 kuukautta​ 1 viikko sitten Tapani A..
   0
   0
Luet parhaimillaan 4 vastausketjuja
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.