Saako gepsin puhumaan esperantoa?

Keskustelut Sekalaista Saako gepsin puhumaan esperantoa?

 • Kirjoitus
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Gepsi eli GPS-navigaatio­laite on joillekin tuttu härveli. Vaikkei geokätköilijällä, sienestäjällä tai suunnistajalle ei ole käyttöä laitteen puheena antamille ohjeille, autoilijalle ominaisuus voi tulla tarpeeseen – pysyyhän katse tiessä, kun ei tarvitse vilkuilla laitetta. Gepsien alku­aikoina oli tietysti ongelmana, etteivät laitteet puhuneet suomea, mutta nykyään puhuvat.

  Entäs esperantoa? Löysin sattumalta viiden vuoden takaisin blogi­kirjoituksen, jossa selitettiin, miten silloisen Tomtom-laitteen sai puhumaan esperantoa. Kyse on viime kädessä siitä, salliiko laitteen valmistaja muokattujen ääni­tiedostojen käytön. Tomtom salli ainakin tuolloin. En tiedä, miten on tänä päivänä.

  Valitettavasti aika vain on ajanut hieman ohi erillisistä navigointi­laitteista, tai erilliset laitteet on nykyään suunnattu ammatti­käyttöön, ammatikseen ajaville. Tavallinen pulliainenhan käyttää kännykkäänsä gepsinä. Niinpä maailman käytetyin gepsisovellus taitaa olla <rummun pärinää>… Google Maps!

  Vaikka Google tukeekin esperantoa monin tavoin, esim. Chrome-selaimen saa esperantoksi, ei Google Maps -kännykkä­sovellusta saa… vielä.

  0
  0

Avainsanat: 

 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.