Stack Exchange ja esperanto

Keskustelut Sekalaista Stack Exchange ja esperanto

 • Kirjoitus
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Stack Exchange on jokaiselle koodarille tuttu sivusto. Se tulee väkisinkin eteen, kun guuglaa jotain koodaamiseen liittyvää. Oikeastaan kyse on sivusto­kokoelmasta, joka koostuu useista sivustoista. Stack Exchange on vertais­tukeen perustuva kysely­foorumi. Esim. joku kaipaa tukea minimax-algoritmiin, minä vastaan siihen ja kysyn vuorostani SIP-protokollasta.

  Vähemmälle huomiolle on kenties jäänyt, että näiden sivustojen, yhteisöjen joukossa on myös muita kuin tieto­tekniikkaan keskittyviä kysely­foorumeita. Kyllä, arvasit oikein, siellä on tietenkin esperanto­foorumi! Tai oikeastaan foorumilla puhutaan esperantosta ja tieto­tekniikasta, tai… No, aiheet vaihtelevat kovasti.

  Stack Exchangen vahvuutena voidaan pitää, että siellä halutaan, että keskustellaan vain puheena olevasta asiasta. Halutaan, että fokus säilyy eikä lähdetä rönsyilemään. Tämä toimii erinomaisesti esim. tieto­tekniikan kohdalla. Tämä tosin voi kääntyä itseään vastaan. Esperanto­foorumilla näkyy olevan paljon kysyä, joissa kysytään yhden sanan käännöstä: mitä on sana N esperantoksi? Ilman asia­yhteyttä tuollainen yksittäisten sanojen kääntäminen johtaa hevonen on häst -tyylisiin sanasta sanaan -käännöksiin, jolloin lopputulos ei ole sujuvaa tai edes täsmällistä kieltä.

  0
  0
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.