UEA:n kongressiuutuudet: sähköinen kongressikirja ja ”kongresa apo”

Keskustelut Sekalaista UEA:n kongressiuutuudet: sähköinen kongressikirja ja ”kongresa apo”

 • Kirjoitus
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Esperanton maailmanliitto UEA julkaisee maailmankongresseihinsa aina kongressikirjan, kongresa libro. Tämän vuoden “uutuus” on, että kirja on PDF-muodossa sekä <rummun pärinää> selailtavissa UEA:n sivulla!

  Toinen “järisyttävä uutuus” on mobiililaitteille (poŝtelefona aparato) oleva Kongresa Apo (KA), joka oikeastaan ei ole sovellus, aplikaĵo, vaan sovelmaaplikaĵeto. Tarkemmin sanoen kyseessä on sovelluskirjanmerkkilegosignilo (eng. bookmarklet). KA ei siis ole puhelimen tai tabletin sovelluskaupasta (aplikaĵvendejo) ladattava ja asennettava sovellus, vaan kirjanmerkki (legosigno), joka asennetaan laitteeseen ja joka aukeaa laitteen oletusselaimella (defaŭlta retumilo).

  Kirjanmerkki on sinänsä hyvä valinta, kun ajatellaan, mikä on homman nimi. Tarkoitushan on tiedottaa kongressiin liittyvistä asioista, mitkä elävät kongressin aikana. Normaalia sovellusta ei millään ehdittäisi päivittää riittävän nopeasti. Moni kännykkään asennettava sovellus on itse asiassa ns. sulautettu selain, enkorpigita retumilo. Tämä tarkoittaa, että sovellus on muutoin aivan tavallinen verkkoselain, mutta siinä ei ole osoitekenttää, johon käyttäjä voisi syöttää osoitteen. Sen sijaan selain aukeaa sovelluksessa määriteltyy osoitteeseen. Tunnetuin tälläinen monelle lienee Veikkauksen sovellus, joka näyttää saman kuin selaimella näkyy.

  Sulautettuun selaimeen perustuva sovellus olisi kuitenkin liikaa maailmankongressia ajatellen. Ketä haluaa asentaa sovelluksen, joka on vain lyhytaikaiseen käyttöön? Yllättävän moni ei nimittäin osaa poistaa sovelluksia, joten se jäisi puhelimeen kummittelemaan. Tässä mielessä kirjanmerkki on paras ratkaisu, mutta mikään apo se ei ole.

  0
  0

Avainsanat: ,

 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.