Miten kirjoittaa esperanton erikoiset kirjaimet? (osa 3)



Muokattu 17.6.2024

Artikkelisarjan viimeisessä osassa kerron vihdoinkin, kuinka kirjoittaminen käytännössä tapahtuu.

Tämän artikkelin teksti asennusohjeineen on ladattavissa Dropboxistani.

Entäs se kirjoittaminen?

Unicode-merkistö kattaa esperanton oikeaan kirjoittamiseen tarvittavat merkit kooste­merkkeinä eli valmiina yhdistelminä, siis ĉ eikä ^ + c. Periaatteessa kooste­merkeillä kirjoittaminen on nopeampaa ja siten helpompaa kuin yhdistämällä kanta­kirjain ja tarke, mutta ongelmaksi muodostuu näppäimistön rajoitukset. Harvalla on nimittäin tieto­koneessaan näppäi­mistöä, jossa ĉ, ĵ jne. olisivat omina näppäiminään.

Jotkin ohjelmat sisältävät suoraan tai jonkin liitännäisen kautta (esim. MS Word ja Libre/OpenOffice) tuen esperanton erikois­merkkein kirjoittamiseen. Merkkien kirjoittaminen vain on usein valikoiden takana tai vaatii erilaisten näppäin­yhdistelmien käyttöä, mikä ei ole luontevaa ja kaiken lisäksi yhdistelmät vaihtelevat ohjelmasta toiseen.

Avuksi tulee vanha x-sistemo (tai h-sistemo) siten, että tietokoneeseen asennettu ohjelma auto­maattisesti muuttaa missä tahansa ohjelmassa (tekstin­käsittely-, sähköposti-, osoitekirja- ym. ohjelmassa) kirjoitetut kirjaimet oikeiksi.

Ongelmana vain on sopivan ohjelman löytäminen. Seuraavat ohjelmat eivät suinkaan ole ainoita, mutta joko minun käyttämiäni tai muuten käyttökelpoisiksi tietämiäni.

MS Windows -tietokoneet

AutoHotkey-nimisellä ohjelmalla saa minkä tahansa teksti­pätkän korvautumaan toisella (esim. ”rsvp” määritellään korvautumaan pätkällä ”répondez s’il vous plaît” tai ”np” korvautumaan pätkällä ”Nähdään pian!”). Korvaus­säännöt kirjoitetaan teksti­tiedostoon (ks. asennusohjeeet Dropboxissa olevasta tiedostosta), kaksois­klikataan tiedostoa tai asetetaan tiedosto avautumaan, kun käyttäjä kirjautuu koneeseen.

Ohjelma on ilmainen.

Mac-tietokoneet

Yleinen tekstin korvaustoiminto on koneessa valmiina, käyttö­järjestelmän asetuksena, mutta se ei toimi kaikkien ohjelmien kanssa, esim. Thunderbird-sähköposti ohjelman kanssa. Testaa ensin tätä yleistä korvaus­toimintoa niissä ohjelmissa, joissa haluat kirjoittaa esperantoksi.

Vasta jos koneessa valmiina oleva toiminto ei toimi haluamassasi ohjelmassa, asenna erillinen aText-niminen ohjelma. Ohjelmaa voi kokeilla ilmaiseksi 15 päivän ajan, minkä jälkeen siihen täytyy ostaa lisenssi, joka maksaa Suomessa veroineen alle kuusi euroa. Maksaminen tapahtuu luotto­kortilla tai Paypal-tilin kautta.

Ios-laitteet

Ios-laitteissa eli Iphone-puhelimissa ja Ipad-tableteissa näppäimistö näkyy laitteen ruudulla eli on ohjelmallinen, virtuaalinen. Esperanton erikois­merkkien kirjoittaminen vaatii siis vain sopivan virtuaalisen näppäimistön asentamista.

App Store ‑sovelluskaupasta löytyy hakusanalla ”klavaro” virtuaalinäppäimistö nimeltä Esperanta Klavaro. Parin aiemmin tarjolla olleen kohdalla (mm. Ĝusta klavaro) kehitys on loppunut. Tämä ei tarkoita, etteikö näitä voisi edelleen käyttää, jos sellaisen on jo asentanut ja se toimii. Jokin puhelimen päivitys voi tosin muuttaa tilannetta eli ne voivat lakata toimimasta.

Android-laitteet

Android-laitteissa eli Android-puhelimissa ja -tableteissa näppäimistö on Ios-laitteiden tapaan virtuaalinen.

Esperanton kirjaimet julkaistiin Android-käyttöjärjestelmän versiossa 4.2. vuonna 2012, joten kaikissa nykyisin käytössä olevissa Android-puhelimissa kirjaimet ovat olemassa, mutta vain harvat laitteet käyttävät ”puhdasta” Android käyttöjärjestelmää. Näitä puhtaita ovat ainakin Nexus- ja Fairphone-tuotemerkillä julkaistut. Näissä puhelimissa riittää että esperanton näppäimistö otetaan käyttöön kirjoitamisen asetuksissa.

Muut laitteet sisältävät lähes aina laitteen valmistajan tekemiä muokkauksia mm. Samsungin ja Huawein puhelimissa on usein käytössä valmistajan muokkaama näppäimistö, josta esperanto on poistettu tai piilotettu. Tällöin laitteeseen täytyy asentaa ohjelma, joka palauttaa esperanton näppäimistön poistamatta suomen näppäimistöä. Dropboxissa olevassa ohjeessani on ohje näppäimistön käyttöönottamiseksi puhtaassa järjestelmässä sekä sovelluksen nimeltä Multiling O Keyboard perustuva vaihtoehto.

0
0