AmikumuAmikumu on Richard Delamoren ja Chuck Smithin luomus. Ensin­mainittu tunnetaan paremmin nimellä Evildea, ja hän lienee tunnetuimpia esperanto­aiheisten videoiden tekijöitä (ks. esim. Tubaro). Smith puolestaan on esperanton­kielisen Wiki­pedian perustaja ja Duolingon esperanto­kurssin alkuperäisiä luojia.

Amikumua pyörittää yritys, jonka johdossa Delamore ja Smith ovat. Jos olen ymmärtänyt oikein, kyseinen pieni yritys (kahdeksan osa-aikaista työntekijää?) on Esperantujon suurimpia 🙂

Mikä Amikumu on?

Amikumu on kännykkä­sovellus, jonka avulla etsitään paikallisia esperantisteja, missä ikinä sattuukin olemaan. Se on siis tavallaan kuin Jarlibron tai Pasporta servon osoite­rekisteri, mutta toimii kännykässä eikä vaadi muuta kuin sovelluksen ottamista käyttöön. Ja on aina ajan tasalla.

Miten Amikumua käytetään?

Amikumu on saatavissa sekä Android- että Ios-laitteisiin. Jälkimmäiset ovat Applen puhelimia tai tabletteja. Ensin­mainittuja ovat sitten käytännössä kaikki muut puhelimet ja tabletit – Honor, Huawei, Nokia, Samsung jne.

Sovellus on ilmainen, ja se ladataan joko Applen tai Googlen sovellus­kaupasta. Rekisteröidy sovellukseen joko käsin tai Facebook- tai Google-tunnuksesi avulla (huom. Facebook- ja Google-tunnuksellasi voit kirjautua tänne Finna babilejoonkin ). Valitse puhumasi kielet ja hallitsemasi taso. Kirjoita jonkinlainen esittely itsestäsi ja ryhdy etsimään muita valitsemasi kielen puhujia.

Sovellus näyttää sata lähimpänä olevaa valitun kielen puhujaa. Suomessa tämä yleensä tarkoittaa, että kaukaisimmat ovat satojen kilometrien päässä ulkomailla. Esim. minulla näkyi juuri äsken kolme 700 km päästä, mutta Lahden kongressin aikoihin kymmeniä oli vain muutamien kymmenien metrien säteellä. Huom. sovellus ei näytä tarkkaa sijaintia1 eikä missä suunnassa henkilöt ovat yksityisyyden suojelemiseksi.

Viestintää varten sovelluksessa on pikaviestin (tujmesaĝilo), jolla avulla saa yhteyden haluamalleen henkilölle, joka sitten halutessaan vastaa. Kirjoittaminen muistuttaa WhatsApp-sovellukseen kirjoittamista paitsi ettei Amikumu osaa markdown-merkintää yhtään.

Lisäksi Amikumussa on nykyään toiminto nimeltä Fluo, jonka avulla voi kirjoittaa lyhyitä tekstejä, ilmoituksia ym. kaikkien nähtäville. Tai ehkei sentään kaikkien koska kaikki näkemäni ilmoitukset ovat olleet Euroopasta. Fluo on joka tapauksessa kätevä tapa ilmoittaa esim. kaffetapaamisesta.

Onko muita vastaavia tuotteita?

Jossain mielessä Esperantujo-directoryn idea on sama. Molemmat auttavat paikallistamaan esperantistoja, mutta siinä missä verkkosivuun pohjautuva Esperantujo-directory on staattinen eli näyttää syöttämäsi sijainnin, Amikumu päivittää sijainnin aina, kun käytät sovellusta kännykässäsi.

Onko Amikumu hyödyllinen?

Ehdottomasti. Mikä on esperantistien suurimpia ongelmia? Toisten esperantistien löytäminen! Moni asia tapahtuu verkossa, joten tietty sitä kautta, mutta entäs jos olet vieraalla paikkakunnalla etkä edes tiedä, mitä guuglata. Voihan paikka­kunnalla olla yhdistys, mutta ei kai missään ole ympäri­vuorokautista päivystystä joka päivä. Amikumun avulla löytää ihmisiä, jotka ovat tavattavissa juuri nyt.

Jo ennen Lahden kongressia olin löytänyt sieltä pari ihmistä, kongressin aikana löysin tukun lisää. Näitä en todennäköisesti olisi löytänyt muilla tavoilla. Kun kerran on viestitellyt, ihmiseen saa yhteyden, vaikka hän olisi muuten ”tutkan” ulkopuolella.


  1. En muista, mikä on lyhyin etäisyys, minkä Amikumu on näyttänyt, mutta se voisi olla muutamien kymmenien metrien luokkaa. ↩︎
0
0