Uusi Plena Ilustrita Vortaro!Sana­kirjasta Plena Ilustrita Vortaro (PIV) on ilmestynyt uusi laitos nimeltään PIV 2020. Kustantaja on edelleen Sennacieca Asocio Tutmonda (SAT), mutta päätoimittajaksi on vaihtunut Bertil Wennergren, joka on tullut tunnetuksi PMEG:n kirjoittajana.

PIV on edelleen vanhassa tutussa osoitteessaan, mutta ulko­asu ja toiminnot ovat osin muuttuneet. Sinistä ja keltaista on ilmestynyt käyttö­liittymään (mistähän syystä juuri nämä värit?) selkeyttämään valintoja. Lisäksi selitykset ja ohjeet ovat helpommin löydettävissä suoraan ylä­palkin valikosta.

Itse sana­kirjan teksti muistuttaa hyvin pitkälle perinteistä painettua laitosta, mutta verkko­sivusta on luonnollisesti voitu luoda mukautuvampi. Tildoj-toiminnoilla saa kytkettyä aalto­viivat, kertaus­merkit käyttöön eli perinteisen sanakirja­näkymän, jossa pääsana on korvattu tuolla kertaus­merkillä. Oletuksena on kuitenkin näkymä, jossa pääsana toistetaan sellaisenaan.

Sen sijaan oletuksena on kytketty Apartigi-toiminto, joka lisää päähakusanojen väliin katko­viivan lukemisen helpottamiseksi. Viivan saa kytkettyä pois, jos haluaa samanlaisen näkymän kuin painetussa laitoksessa.

Niin, PIV 2020 on ilmestynyt myös ihan perinteisenä kova­kantisena, paperisena sana­kirjana. Painos on käsittääkseni vain 300 kappaletta, jottei kirja jäisi lojumaan Wennergrenin nurkkiin. Tosin ainakaan tätä kirjoitettaessa ei SAT:n verkko­kauppa vielä myynyt tätä uutta laitosta vaan ainoastaan vanhempaan PIV 2005 -laitosta.

Ehdottomasti suurin tekninen muutos liittyy tieto­malliin eli miten sana­kirja on sisäisesti tallennettu. Koko sana­kirjan sisältö muodostaa nyt tavallaan yhden teksti­massan, johon haku kohdistuu. Kun samalla koko haku­moottori on kirjoitettu uusiksi, loppu­tuloksena on haku­toimintoja, joista aikaisemmin saattoi vai haaveilla. Helpoimmin havaittavissa ovat haku­kentän ala­puolella olevat suodattimet (Kapvortoj, Derivaĵoj ja Cetere), mutta hyödyllisin on ilman muuta tuki ns. jokeri­hauille. Kokeile vaikka hakea yhdistelmällä ”*aĉa*” (kirjoita lainaus­merkkien välissä oleva osuus) ja katso, mitä kaikkea löytyy.

Uusi tieto­malli mahdollistaa jatkossa PIV:ä hyödyntävien sovellusten aiempaa helpomman tekemisen. Tai tekemisen ylipäätänsä, koska aiempi malli ei oikein soveltunut käytössä lainkaan. PIV:n hyödyntämiseen tällä tavoin Wennergren suhtautuu myönteisesti.

Vaikka uutena toimintona on selaaminen, jopa koko sanakirjan osalta, Wennergren tai SAT eivät halua, että koko sisältö olisi kaapattavissa ja tätä vastaan sivustolla on joitakin suojaus­mekanismeja1.

Wennergrenin blogia seuranneet tietävät, ettei hän ole juuri halunnut tähän uuteen laitokseen sisällöllisiä muutoksia. SAT:n jäsenille pitämässään luennossa Wennergren luetteli muutokset:

 • korjattu kirjoitusvirheitä
 • joitakin selityksiä muokattu käyttämään vähemmän arvo­latautuneita ilmauksia
 • uusi kanta­sana algio
 • huomautus sanan alia käytöstä taulukko­sanan tapaan
 • lisämerkitys sanalle didaktika
 • uusi kanta­sana Ĥanuko
 • muutettu määritelmää sanalle Idisto
 • lisä­merkitys sanalle kivio
 • vaihto­ehtoinen kirjoitus­muoto Rodiso
 • uusi kanta­sana aikido

Sen sijaan esimerkiksi vegan-alkuiset sanat ovat jääneet puuttumaan, mitä Wennergren pitää selvänä lapsuksena.

Uusi päätoimittaja Wennergren ehdottaa kuitenkin suuria sisällöllisiä muutoksia. Niin uskomattomalta kuin tämä kuulostaakin, kirjaan on vuosien varrella eri laitosten yhteydessä livahtanut sanoja, jotka eivät ole esperantoa!! Esimerkkinä vakavasta virheestä Wennergren mainitsi sanan zoo, joka kyllä käy arki­kielisenä lyhentymänä sana­liitosta zoologia parko eli bonalingvistisittäin bestoĝardeno. Mutta PIV väittää, että sana olisi kanta­sanan asemessa muodostettaessa yhdys­sanoja, esim. zoologio : eläin­oppi. Voi hyvin olla, että zoo on kanta­sanan asemessa kielissä, joista näitä yhdys­sanoja on lainattu, mutta esperantossa se ei ole.

PIV 2020 on nähtävä teknisesti uudistettuna laitoksena, joka siirtää haku­toiminnot tähän aikaan. Sen sijaan sisällöllisesti uudistettu laitos antaa vielä odottaa. Lisäksi sisällön uudistamisen vaatiman rahoituksen saaminen on ilmeisesti vielä auki.

 1. Vaikka tuollaisen väittäminen onkin selkeä kehoitus kaltaiselleni nörtille lähteä tutkimaan asiaa, en tehnyt niin. Herää myös kysymys, miksi ketään vaivautuisi kaappaamaan koko sisältöä. En usko, että sillä pystyisi lyömään rahoiksi.
0
0