Ylenpalttista solidaarisuuttaUsea suomalainen esperantisti on viime päivinä saanut esperanton­­kielisen sähköposti­­viestin, jossa Gomassa, Kongon demokraattisessa tasa­vallassa, olevan orpo­kodin opettaja pyytää kirjeen­­vaihtoa. Mistä oikein on kyse?

Kongon demokraattisen tasavallan lippu (upotus Wikipediasta)

Vaikka diktaattori Mobutu Sese Sekosta päästiin eroon jo vuonna 1997, ei tilanne entisessä Zairessa, nykyisessä Kongon demokraattisessa tasa­­vallassa ole kehuttava. Köyhyys on yleistä, aids rehottaa ja maan itä­osissa on käyty sotia erinäisten ryhmien kesken. Näiden kaikkien seurauksena maassa on aids- ja sota­orpoja ihan riittämiin. Korruptiokin on valtaisia ongelma. Transparency internationalin luettelossa maan sijoitus on surkea 169. 180 maan joukossa.

MiaVivon edeltäjän Nubo.re-sivuston aikoihin minuun otti tuon sivuston kautta yhteyttä henkilö, jota esitteli itsensä Nestor Masandiksi. Masandi kertoi edustavansa mainitussa Goman kaupungissa toimivaa Solidareco Bona Volo (SBV) ‑nimistä järjestöä, joka auttaa juuri aids- ja sota­orpoja mm. opettamalla näille maan virallista kieltä ranskaa sekä esperantoa. Tarjolla oli kai myös jonkin­laista terveyden­huoltoa.

Masandi tarvitsi apuani keräyskampanja­sivuston ja rahansiirto­mekanismin1 luonnissa. Loin hänelle pohjan Go get funding ‑nimiseen rahankeräys­palveluun, mutta nyt näkyvissä oleva kampanja näyttää oudolta, vaikken sisältöä luonutkaan. Niin tai näin kampanja näyttää unohtuneelta, koska ainut tapahtuma on vuodelta 2019.

Tuota SBV:tä ei pidä sekoittaa nähtävästi alkuperäiseen SBV:hen eli Solidareca Bonvolo ‑järjestöön (huomaa kirjoitusasujen ero), jonka perusti Alexis Asumani Bengantundu, mutta jonka johtajana tätä nykyä toimiin Alphonse Waseka. Alexis Asumani nimittäin erotettiin tästä SBV:stä, minkä jälkeen hän perusti tuon toisen SBV:n2.

Epäselvää ainakin minulle on, mikä näiden kahden SBV:n keskinäinen suhde nykyään on. Solidareca Bonvolon sivustolla toisaalta varoitetaan Solidareco Bona Volosta, toisaalta linkki ensinmainitun SBV:n tiimin esittely­sivulle viekin toiseksi mainitun SBV:n sivustolle. Ovatko SBV:t vielä riidoissa vai eivät enää?

Jotta olisi vielä sekavampaa, Solidareca Bonvolo -järjestö varoittaa myös Augustin Kakozwa ‑nimisestä henkilöstä, joka olisi erotettu varojen väärin­käytösten vuoksi järjestöstä. Kakozwa puolestaan on perustanut samaisilla aids- ja sotaorpo­markkinoilla samaisessa Goman kaupungissa toimivan Asocio Nova Familio ‑nimisen järjestön. Tämä järjestö on saanut näkyvyyttä mm. esperantisti Chelsea Rean videossa.

Varmasti hätä on suuri Kongon demokraattisessa tasavallassa – esperantoksi muuten Demokratia Respubliko Kongo – ja Goman kaupunkiin (pakolaiset mukaan lukien noin miljoona asukasta) mahtuisi hyvinkin useampi orpoja auttava järjestö, mutta olivatpa väitteet väärin­käytöksistä totta vai ei, heittävät ne varjon kaikkien toimijoiden ylle. Voivathan kaikki jopa olla hyvällä asialla, mistä sitä tietää.


  1. Rahan lähettäminen on kaikkea muuta kuin yksin­kertaista Kongo demokraattiseen tasa­valtaan, joka on taka­pajuisuutensa ja korruptionsa vuoksi maailman pankki­järjestelmien ulko­puolella. ↩︎
  2. Wikipedian artikkeli mainitsee syyksi epä­määräisesti malkonsenton. ↩︎
1
0
11.7.2022