Mikä on Libroj.org?Libera foliossa ilmestyi tammikuun puolessa välissä artikkeli, jossa kerrottiin Mastodon-yhteistö­palvelinohjelmistosta (lisää Mastodon-ohjelmistosta mm. suomenkielisessä Wikipediassa) ja ennen kaikkea sitä käyttävästä Esperanto.masto.host-palvelimesta. Mastodonin avulla voidaan luoda Twitteriä muistuttava yhteistö­palvelu, jossa on panostettu yksityisyyteen.

Mastodon tukee standardin asemessa olevaa ns. ActivityPub-tiedonsiirto­protokollaa, jonka avulla erilaiset yhteisö­palvelut voivat keskustella keskenään. Yksi tällaisista mainittua protokollaa käyttävistä yhteisö­palveluista on Libroj.org, joka kuvailee itseään seuraavasti:

Libroj.org estas socia reto por paroli pri libroj en Esperanto. Oni povas spuri sian legadon, komenti kaj recenzi librojn kaj paroli kun aliaj esperantistoj por trovi la sekvan legaĵon. Oni ankaŭ povas sekvi legemulojn de aliaj komunumoj de BookWyrm, aŭ kunhavigi sian legan agadon al aliaj frataraj servoj kiel Mastodon. La celo estas krei komunumon por esperantistoj, do ĉi tie ni prefere skribos en esperanto, sed oni povas paroli pri libroj verkitaj en iu ajn lingvo.

Libroj.org-sivuston tunnus / upotus sivustolta

Libroj.org on siis esperantoa taitavien luku­toukkien oma yhteistö­palvelu, johon voi kirjoittaa arvosteluja lukemistaan kirjoista – myös muista kuin esperanton­kielisistä – lukea muiden arvosteluja ja yleensäkin keskustella kirjoista ja kirjallisuudesta, kunhan keskustelu käydään esperantoksi.

Libroj.org on laajempaa lukutoukkien verkostoa nimeltä BookWyrm, joka koostuu eri kielten ja aiheiden ympärille luoduista luku­toukkien yhteisöistä. Tätä kirjoittaessa verkostoon näyttää kuuluvan 29 yhteisöä, joiden joukossa on luonnollisesti myös suomen­kielinen yhteisö Kirjakasa.

Minkälainen Libroj.org sitten on? No, se on nähtävästi ollut olemassa vähän alle kymmenen kuukautta, minä aikana sinne on jätetty yli 900 ilmoitusta. Tähän asti tykätyin kirja on Esperanto-Asocio de Brition julkaisema Kometo en Mumivalo. Haluan lukea ‑listan kärki­sijaa pitää Bjalistoka Esperanto-Societon julkaisema kirja Solaris, mistä on täälläkin ollut puhe.

0
0