Juha Metsäkallas

kirjoitettuja vastauksia

Esillä 15 vastausta, 1 - 15 (kaikkiaan 109)
 • vastauksia
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  La venkinto de la konkurso estas la kanto Ĝia nomo estas MiaVivo!

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  AdE julkaisi 10OA:n eilen sivustollaan. Libera folio julkaisi sen myös sellaisenaan. Keskustelu lähti heti käyntiin.

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Suomessakin toimiva MobilePay yhdistyi norjalaisen Vipps-järjestelmän kanssa noin vuosi sitten. Uusi yhtiö Vipps MobilePay on päätynyt käyttämään Vipps-järjestelmän tekniikkaa, joten Bluetooth-yhteyden kautta maksaminen loppuu vuoden vaihteessa. Bluetooth-yhteyden kautta maksaminen on ollut suomalainen erikoisuus, yhteyttä kun ei ole alunperin edes suunniteltu maksutapahtumien siirtoon. Samalla loppuu K-plussapisteiden ja S-bonusten kerääntyminen MobilePaylla maksettaessa, koska nämä kanta-asiakasohjelmat ovat sopimuksellisesti sidottu  Bluetooth-yhteyteen.

  Lyhytnumeroilla ja QR-koodeilla maksamiseen ei ole tulossa muutoksia, joten niitä voi edelleen käyttää, jos vain kaupalla sattuu olemaan ne. Monessa K- ja S-kaupassa ei vain ole, koska niissä on ollut tarjolla Bluetooth-yhteyden kautta maksaminen.

  Kauppaketjut ja Vipps MobilePay -yhtiö pyrkivät tuomaan korvaavan järjestelmän markkinoille.

  ApplePay ja Google Pay käyttävät lähilukemiseen ns. near-field communication (NFC) -tekniikkaa, mikä luultavasti tulee MobilePay-maksuihinkin.

  Lähde: Ylen uutinen

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Jostain syystä iĝi-passiivi näyttää pesiytyneen Wikipediaan. Tässä näyte säveltäjä Philip Glassista kertovasta artikkelista (korostukset minun).

  Li konsideriĝas esti unu el la plej influaj komponistoj dum la malfrua 20-a jarcento kaj vaste agnoskiĝas kiel komponisto, kiu modigis artmuzikon por la publiko (…) per kreado de alirebleco ne antaŭe agnoskita de la plejparta merkato.

  Itse olisin tietenkin kirjoittanut nuo oni-passiivilla, koska jään kaipaamaan kummankin verbin kohdalla tekijää.

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Turun Esperantoyhdistyksen kurssilla tuli puheeksi artikkelissa käyttämäni virke

  Kiel ne venis al vi en la kapon diri, ke post monato oni povas sciiĝi ankoraŭ pli bone.

  Ensiksi kerrottakoon, että kyseinen virke on suora lainaus Zamenhofin kääntämästä N.V. Gogolin näytelmästä Reviisori.

  Erään kurssilaisen huomion kiinnitti verbi sciiĝi. Kantasana on transitiivinen verbi scii, jolla on siis suora objekti, scii ion, tietää jokin. Yleisesti ottaen pääte -iĝi muuttaa verbin refleksiiviseksi, jolloin toiminta kohdistuu subjektiin itseensä. Esimerkiksi la pordo malfermiĝas, jossa siis toiminta, avautuminen, kohdistuu subjektiin, oveen, ts. ovi avautuu.

  Verbi sciiĝi on kuitenkin poikkeustapaus, mistä olen kirjoittanut artikkeliin Onko esperantoon syntymässä uusi passiivimuoto?, mutta lyhyesti sanoen kyse on verbin käytöstä merkityksessä ekscii, saada tietää.

  Lisäksi on huomattava, että Zamenhof käytti verbiä myös transitivisesti:

  Vi nepre devas tion sciiĝi.

  Tämä ei ole nykyisen kielenkäyttötavan mukaista.

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Törmäsin artikkeliin nimeltä Terminaro pri Seksa Identeco kaj Seksa Orientiĝo, missä Markos Kramer ja Robin van der Vliet esittelevät seksuaali-identiteettiin ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä käsitteitä.

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Lisäsin maininnan sivustosta nimeltä Podkasta.

  Tutkiessani sivustoa huomasin , että valitettavasti kaikki linkit eivät toimi. Kaiken kaikkiaan sivusto näytti vähän vanhanaikaiselta ja minulle heräsikin kysymys, päivitetäänkö sitä.

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Ankaŭ la gazeto Iltalehti skribas pri Esperanto.

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Yle näytti viime viikonloppuna Tarkovskin Solariksen, joka on katsottavissa myös Ylen areenassa marraskuun alkuun asti. Kyseessä on restauroitu versio, jossa kannattaa kiinnittää huomio erityisesti mereen.

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Artikkelissa oli kuva, joka oli linkitetty Applen kehittäjäsivuston sivulle. Apple on näemmä muutanut sivustonsa rakennetta eikä linkitys enää toiminut. En löytänyt samaa kuvaa, joten laitoin artikkeliin uuden ja muutin tekstiä vastaamaan tätä kuvaa.

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  de MiaVivo

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Ai niin, artikkelissa mainittu Ĉina radio internacia ei ole enää internetradio (kanavasta lisää toisessa artikkelissa).

  1
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Sain tietää, että artikkelissa oleva linkki Kielikello-lehden juttuun ei toimi kaikilla selaimilla. Selvitin tämän, ja nyt pitäisi toimia.

  1
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Äsken näin eräässä tekstissä lukuisissa kohdin prizorgi muussa kuin hoivaamista tarkoittavassa merkityksessä, joten rupesin miettimään tätä uudestaan. PIV tosiaan antaa edellä mainitsemani synonyymin flegi ja esimerkit. Mutta, mutta… ReVo antaakin verbille prizorgi määritelmän zorgi pri ja esimerkiksi seuraavat esimerkit:

  • Mi prizorgis miajn aferojn en la urbo kaj mi ne povis veni.
  • Jen vi prizorgis por ni ĉion ĉi tion; kion mi povas fari por vi?
  • Li rigardu kaj prizorgu mian proceson kaj defendu min.

  Kaikki kolme poimimaani esimerkkiä ovat Zamenhofilta. Ensimmäinen kirjan Marta ja kaksi muuta vanhan testametin käännöksestä. Yhdessäkään ei ole kysymys sairaan tai heikkokuntoisen hoitamisesta tai minkään hellästä hoitamisesta.

  Onko siis niin, että PIV on tältä osin puutteellinen? Toisaalta PIV:ä on syytetty siitä, että se sisältää ahtaita määritelmiä, “niin kuin asioiden kuuluisi olla”, missä ReVoa on syytetty löperyydestä, “mitä kaikkea ihmiset nyt sattuvat puhumaan”. Olisiko prizorgin kohdalla kyse tästä?

  0
  0
  Juha Metsäkallas
  Osallistuja

  Artikkelissa mainitsin suunnitelmasta yhdistää MobilePay norjalaisen Vipps- ja suomalaisen Pivo-järjestelmän kanssa. Tämä olisi luonut EU:hun suuren maksujärjestelmän, joka olisi toiminut useassa maassa (Norja, Suomi ja Tanska). Tämä oli kuitenkin liikaa EU:n kilpailuviranomaisille, jotka syyskuussa 2022 kaatoivat yhdistymisen (ks. esim. Iltasanomien artikkeli). Joka tapauksessa Tanskan ja Suomen MobilePay sekä Norjan Vipps yhdistyvät.

  Vaikka kannatan EU:n tiukkaa valvontaa, jolla estetään haitallisten määräävien markkina-asemien muodostumista, tässä kohtaa EU teki mielestäni väärän päätöksen. Ei voi olla kuluttajien etu, että joutuu lataamaan kännykkäänsä lukuisia maksusovelluksia, varsinkin jos nämä ovat vielä maakohtaisia. Eikös EU:n periaatteisiin kuulu ihmisten ja kaupan vapaa liikkuminen maiden välillä? EU on myös penännyt vaihtoehtoja yhdysvaltalaisille ohjelmistotuotteille. Tässä olisi ollut EU:ssa kehitetty maksujärjestelmä. Ei, sen sijaan tasoitetaan tietä Applen ja Googlen maksujärjestelmille – kumpikin peräisin Yhdysvalloista.

  1
  0
Esillä 15 vastausta, 1 - 15 (kaikkiaan 109)