Mikä on Fundamento? Entä PMEG?

diversaĵojTähän viimeiseen osaan olen koonnut sitten muita esperantoon ja Esperantujoon liittyviä sivustoja ja sovelluksia. Koska kyseessä on seka­lainen kokoelma, nämä ovat aakkos­järjestyksessä. Koska sivustoja tulee ja menee, yritän päivittää artikkelia muutosten myötä.

Muut osat ovat

Akademio internacia de la sciencoj


© AIS

Nimellä Akademio internacia de la sciencoj (AIS) kulki esperanton tiede­akatemia, jonka tehtävänä on edistää tieteen tekemistä esperantoksi. Näkyvin osa AIS:n toimintaa oli San Marinossa toiminut fyysinen akatemia rakennuksineen kaikkineen, mutta tiede­akatemia lopetti toimintansa vuoden 2020 lopussa. Katso Libera folion artikkeli.

Amikumu

Upotus Amikumu:n sivustolta,
© Amikumu

Mikä on esperantistien suurimpia ongelmia? Toisten esperantistien löytäminen. Amikumu on ratkaisu siihen. Se on kännykkä­sovellus, jolla voi paikantaa muita esperantisteja – ja monen muunkin kielen puhujia – ja vaihtaa viestejä näiden kanssa.

Amikumusta olen kirjoittanut oman artikkelin tänne.

Brazila kolekto

Brazila kolekto on brasilialaisen säveltäjän, musiikon ym. Flávio Fonsecan luoma sivusto, joka esittelee esperanton­kielistä brasilialaista musiikkia – sekä esperantoksi käännettyjä että alku­peräisiä esperanton­kielisiä. Sivuston antiin kuuluvat vaihtelevasti kappaleiden sanoja (yli 950 kappaleen sanat), soitinnuksia kitaralle, partituureja jne.

Brazilmuzika klubo

Upotus Brazilmuzika klubon sivustolta,
© Brazilmuzika klubo

Brazilmuzika klubo1 on brasilialaisen säveltäjän, musiikon ym. Flávio Fonsecan uusi luomus. Kyseessä on kuukausi­maksullinen esperanton­kielisen brasialaisen musiikin suoratoisto­palvelu. Palvelu on niin uunituore, etten vielä ole ehtinyt arvioida sitä.

Ĉina radio internacia

Ĉina radio internacia (ĈRI) oli pitkään Esperantujon toinen tauotta lähettävä radio­kanava. Miten sitä kuvaisi? Suurin osa sisällöstä oli Kiinan kansan­sortovallan propagandaa ja häpeilemätöntä itse­kehua eli hirveää potaskaa. Mutta radio­uutiset olivat toisinaan ihan ok, sillä toimitus oli moni­kansallinen ja nosti esille välillä asioita, joista länsi­maiset mediat eivät kerro.

Syyskuun 2021 alussa suorat radio­lähetykset kuitenkin loppuivat. Libera folion saaman tiedon mukaan toimitus keskittyy jatkossa videoiden tekemiseen. Videoita en ole katsonut, joten en osaa sanoa niistä mitään, mutta sivustolla olevat lyhyet artikkelit näyttävät edelleen hehkuttavan ”Nalle Puhin” tekemisiä ja sanomisia.

Global voices

Global voices on toimittajien, kääntäjien ja tutkijoiden muodostama yhteisö, joka tarkoituksena on tuottaa ihmis­oikeuksiin liittyviä uutisia koko maailmasta useilla kielillä mukaan lukien esperanto.

Global voices on todellinen silmien­avaaja maailmaan. Vai mistä suoma­laisesta mediasta olet saanut kuulla esimerkiksi uganda­laisten naisten kokemasta verkko­häirinnästä? Tai tadžikistani­laisten siirto­työläisten asemasta Etelä-Koreassa ja Venäjällä? Tai miten koronaa vastaan taistellaan alkuperäis­kielten avulla?

Juna amiko

Juna amiko (osoite vie Google Drivessa olevaan arkistoon) on ILEI:n:n julkaisema pieni­kokoinen lehti, joka on suunnattu erityisesti nuorille. Lehden käyttämä kieli on selkeää ja yksin­kertaista.

Arkistossa pitäisi olla kaikki yli kaksi vuotta sitten ilmestyneet numerot. Katso myös UEA-facila.

Kernpunkto

Nimikkeen punkto.info alla on Johannes Müllerillä ja Eva Fitzeloválla on useita webbi­­projekteja ja podcasteja. Näistä aktiivisin ja tunnetuin lienee noin kerran kuussa ilmestyvä Kernpunkto, joka keskittyy tekniikkaan, kulttuuriin ja yhteiskuntaan.

Tekijät onnistuivat hämmästyttävän usein löytämään selkeästi puhuvia haastateltavia, jotka osaavat kertoa alastaan syvällisesti. Yhdessä tällaisessä mieleeni jääneessä jaksossa Saksan ulko­ministeriöstä eläkkeelle jäänyt korkea­arvoinen virkamies kertoi suhteellisen avoimesti ulko­politiikan hoitamisesta maissa, joissa hän oli ollut sijoitettuna.

Suosittelen Kernpunktoa lämpimästi. Kieli on selkeää, mutta asiat voivat olla vaikeita – näin kuuluukin olla.

Le Monde diplomatique

Maailman kenties arvostetuin diplomatiikan lehti, ranskalainen Le Monde diplomatique (”Le Diplo”) julkaisee osan artikkeleistaan myös esperantoksi. Tämä esperanton­kielinen versio tunnetaan nimellä ”La Diplo”.

Libera folio

Upotus Libera folion sivustolta, © Libera folio

Libera folio on Esperantujon vallan vahti­koira, kärkäs lehdistön edustaja, joka kyllä nostaa kissan pöydälle tarvittaessa. Libera folion artikkelit ovat vapaasti luettavissa verkossa.

Libera folion selaaminen on välttämätöntä, jos aiot pysyä kärryillä, missä Esperantujossa mennään.

Libroj.org

Upotus Libroj.org-sivustolta, © Libroj.org

Federacia universo eli Fediverso on kokoelma erilaisia yhteisösivustoja, jotka pystyvät kommunikoimaan keskenään, vaikka ovat muutoin erillisiä. Näiden sivustojen joukkoon liittyi alkuvuodesta 2023 Libroj.org, joka on kirjojen ystävien keskustelu­foorumi. Sivustolla voi kertoa lukemistaan ja keskutella muiden lukemista kirjoista. Sitä kautta voi myös etsiä muita lukutoukkia, jotka kuuluvat Fediverso BookWyrm-lukutoukkoyhteisöihin. Libroj.org-sivustolla voi keskustella myös muista kuin esperanton­kielisistä kirjoista, kunhan keskustelu käydään esperantoksi.

MiaVivo

Tukholmalainen Johannes Genberg halusi luoda esperantisteille yhteisö­sivuston, ”Facebook mutta esperantisteille esperantoksi”. Hänen ensimmäinen yritys oli nimeltään Nubo, mutta se kaatui valitun alustan teknisiin rajoituksiin. Uusi yritys on nimeltään MiaVivo (MV), joka näyttää lähteneen kivasti käyntiin.

Upotus Mia vivon sivustolta, © Mia vivo

Johannes on kirjoittanut pari artikkelia tänne Finna babilejoon. Mia vivosta on tulossa juttuja lisää tänne Finna babilejoon.

Monato

Monato on Esperantujon Der Spiegel tai Suomen kuva­lehti eli pyrkii olemaan arvo­valtainen aikakaus­lehti syvä­luotaavine artikkeleineen. Artikkelit varmasti olisivat hyviä, mutta valitettavan usein esteeksi nousee Monaton käyttämä moni­­mutkainen kieli. Tämä moni­­mutkaisuus näkyy sekä sana­­valinnoissa että virke­­rakenteissa. Artikkeleiden ymmärtämiseksi ei siis riitä hyvä esperanton osaaminen, vaan lisäksi olisi osattava ilmeisesti ranskasta peräisin olevaa tapaa poukkoilla asiasta toiseen kesken virkkeen välillä vailla päätä häntää.

Muzaiko

Muzaiko on tällä hetkellä ainut tauotta lähettävä Esperantujon radio­kanava. Sisältö on enimmäkseen musiikkia, joka tässä tapauksessa ei tietenkään ole instrumentaalista, vaan yleensä erilaisia iskelmiä. Toki kanava lähettää välillä puhettakin, uutis­pätkiä.

Kanava on oikein hyvä, mutta pieni ongelma on soittolistan suhteellinen lyhyys – parin tunnin sisään kuulet toden­näköisesti saman kappaleen uudestaan. Tämä ei tietenkään ole Muzaikon vika, vaan johtuu siitä, että yleisradio­tasoisesti äännitettyä musiikkia esperantoksi on vain niin vähän.

Podkasta

Mikä on podkastien kuuntelimisen suurimpia ongelmia? Mielenkiintoisten podkastien löytäminen tietenkin! Näin on esperantokielisten podkastienkin kohdalla. Tähän ratkaisua tarjoaa Podkasta, joka siis tarjoaa kuunneltavaksi esperantokielisiä podkasteja. Osa näkyy olevan suoraan kuunneltavissa Podkastan sivuilla, osaan on tarjolla linkki podkastin varsinaiselle sivustolle.

Pola retradio

Upotus Pola retradion sivustolta, © Pola retradio

Nimestään huolimatta Pola retradio ei ole radio­kanava, vaan on Puolan yleisradio­yhtiön podcast-lähetys, joka julkaisee kahdesti viikossa yleensä noin puoli­tuntisen jakson.

Pola retradion käyttämä kieli on kyllä selkeää ja ymmärrettävää, mutta tuo välillä mieleeni tuulahduksen jostain viisi-kuusi­kymmentä luvuilta: ”Rouva opettajattar tekee hyvin ja ottaa lisää kahvia.”

Pola retradiokin vetää kotiinpäin kertoessaan, miten suuri puolalainen se ja se teki jotain mainittavaa. Tämä voi alkaa ottaa pidemmän päälle pattiin.

Scienca kaj teknika Esperanto-biblioteko

Upotus STEB:n sivustolta, © STEB

Scienca kaj teknika Esperanto-biblioteko (STEB) on kirja­luettelo, joka pyrkii pitämään kirjaa esperanton­kielisistä tieteellisistä julkaisuista. Kirjan­pitäminen varmaan toimii, mutta tosiasia on, ettei esperantoksi enää julkaista mitään tiedettä, jos mukaan ei lasketa kielestä itsestään kirjoitettuja. Katso AIS yllä.

Telegram

Maailmalla esperantistien keskuudessa erittäin suosittu pika­viestin on nimeltään Telegram, jota voi käyttää webbi­selaimella, työpöytä- ja kännykkä­sovelluksella melkein laitteesta kuin laitteesta.

Telegramissa on yhden tiedon mukaan yli 21 000 kanavaa, joista suomalaisia esperantisteja kiinnostavampia lienevät:

  • Akademion tiedotuskanava Akademio de Esperanto (vain luku)
  • TEJO:n keskustelukanava Retoso
  • MiaVivon keskustelukanava MiaVivo
  • Libera folion uutiskanava (vain luku)
  • Libera folion keskustelukanava
  • Esperanto-Suomi ‑keskustelukanava

TEJO:n tapahtumiin liittyy liki aina Telegram-kanava, joko edellä mainittu yleinen Retoso tai sitten erillinen. Kanavien taso vaihtelee paljon, osa keskustelu­kanavista on pelkällä moi, moi- tasolla.

UEA-facila

UEA-facila on ennen kaikkea tunnetun esperantistin Anna Löwensteinin luomus. Kyseessä on sivusto, jossa helppoja tekstejä ja lyhyitä videon­pätkiä opiskeluun.

Juna amiko ‑lehtien artikkelit ilmestyvät tätä nykyä tällä sivustolla.

Vikipedio

Kesällä 2021 järjestettiin kampanja, jonka tavoitteena oli saada esperantonkieliseen Wikipediaan 300 000 artikkelia (ks. Libera folion artikkeli Vikipedio nun havas 300 000 artikolojn). Tuolloin tuolla artikkeli­määrällä pääsi sija­luvulle 35. Vertailun vuoksi suomi oli tuolloin sijaluvulla 25 hieman yli 500 000 artikkelillaan.

Tosin esperanton­kielisessä Wiki­pediassa on artikkeleita, joiden täytyy olla kone­käännöksiä. Ainakin asteroideista kertovat artikkelit lienevät sellaisia. Automaattisesti luotuja lienevät myös yli 5100 artikkelia japanilaisista jalkapallon­pelaajista! Kummassakin tapauksessa kyse on erittäin lyhyistä ja hyvin säännön­mukaisista artikkeleista, joten kone­käännökset ovat riittäviä. Ongelman muodostavat ihmisten laatimat artikkelit, joiden laatu vaihtelee huomattavasti sekä sisällöllisesti että kielellisesti.

Vinilkosmo

Upotus Vinilkosmon sivustolta, © Vinilkosmo

Vinilkosmo on harvoja Esperantujossa oikeaa liike­toimintaa pyörittäviä yrityksiä. Tässä tapauksessa kyse on levy-yhtiöstä, joka painattaa cd-levyjä ja myy niitä ja mp3-äänitteitä. Lisäksi yhtiö tarjoaa tilaus­jäsenyyttä, jonka avulla pääsee kuulemaan ranskalaisen suoratoisto­palvelun Music diversities tarjontaa, joka kattaa paitsi Vinilkosmon julkaisut, hillittömät määrät kaikkea muutakin musiikkia, esimerkiksi hindin­kielistä räppiä.

Tubaro

Upotus Tubaron sivustolta,
© Tubaro

Youtubessa on valtavasti materiaalia esperantoksi, mutta ongelma on löytäminen. Tubaro vastaa tähän kysyntään. Tubaro tarjoaa esperanton­kielisen käyttöliittymän Youtubeen ja rajaa haut vain esperanton­kielisiin videoihin.

 
 
 
 

  1. Klubi toimii toistaiseksi oudossa, Mailchimp-postituspalvelun osoitteessa. ↩︎
0
0