Tässä artikkelisarjani kolmannessa osassa käyn läpi esperantoliikkeettä, mikä se on ja mitä siihen kuuluu.
Muut osat ovat
La movado
Menneinä vuosikymmeninä keskeinen osa esperantoa on ollut esperantoliike, la movado, eli erilaiset järjestöt, jotka ennen internettiä liki yksinomaan vastasivat opettamisesta. Järjestöt myös järjestivät erilaisia tapahtumia, joissa tavata esperantisteja.
Nykyään tilanne on toinen. Esperantoa on yhä enemmän muualla kuin liikkeessä. Aiheesta voi lukea lisää esimerkiksi Finna babilejon artikkelista Internets baksida för Esperantorörelsen.
Esperantujo
Nimitys Esperantujo tarkoittaa esperantistien ”maata” tai ”maailmaa”, joka ennen kaikkea koostuu erilaisiin tapahtumiin osallistumisesta. Esperantujo viittaa siis yleisesti ”esperantoksi elämiseen”.
Universala Esperanto-Asocio
Movadon keskeinen toimija on Esperanton maailmanliitto, Universala Esperanto-Asocio (UEA), jonka tehtävänä on edistää esperanton käyttöä ja kielellistä tasa-arvoa maailmassa. Liitto ei vastaa kielenhuollosta, mikä näkyy siinä, että esimerkiksi liiton julkilausumat ovat välillä hyvinkin kapulakielisiä 😕
Esperanton maailmanliittoon jäsenet voivat kuulua liittoon joko suoraan tai erilaisten jäsenliittojen kautta. Jäsenliitot ovat joko maaliittoja, landaj asocioj, tai erityisalojen liittoja, fakaj asocioj.
Esperanton maailmanliitto tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa. Näistä merkittävin lienee Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco.
Universala kongreso
Esperanton maailmanliiton näkyvimpään toimintaan kuuluvat vuosittaiset esperanton maailmankongressit eli universala kongresot (UK). Koronasta johtuen Lahden kongressia vuonna 2019 seurannut lähikongressi oli vasta vuoden 2022 kongressi Montrealissa Kanadassa.
Virtuala kongreso de Esperanto
Koronapandemian takia vuoden 2020 UK jouduttiin perumaan, joten UEA yhdessä TEJO:n kanssa organisoi virtuaalisen maailmankongressin, joka sai nimeksi Monda fest’, jonka yhteydessä järjestettiin virtuala kongreso de Esperanto. Pandemian jatkuessa ei UK:ta voinut seuraavanakaan vuonna järjestää muutoin kuin virtuaalisena. Nimeksi vaihtui selkeämpi Virtuala kongreso de Esperanto (VK).
Libroservo
Libroservo on UEA:n kirjakauppa, joka toimii verkon lisäksi aina maailmankongressien yhteydessä.
UEA-forumo
UEA:n johto on saanut paljon kritiikkiä toiminnastaan. Parantaakseen tiedonvälitystä UEA:n johdon ja jäsenten välillä UEA avasi vuonna 2019 foorumin, jossa UEA kertoo toiminnastaan ja tarjoaa alustan vuoropuheluun eri aiheiden tiimoilta.
Valittevasti foorumi ei ole saanut ansaitsemaansa julkisuutta, joten keskustelu ei oikein ole lähtenyt käyntiin.
Suomen Esperantoliitto
Vaikka Suomen Esperantoliitto (EAF) on Esperanton maailmanliiton maaliitto, eivät EAF:n jäsenet automaattisesti ole UEA:n jäseniä, vaan kukin liittyköön oman tahtonsa mukaisesti.
EAF:n tehtävänä on edistää esperantoa Suomessa, minkä lisäksi liitto ajaa UEA:n tavoitteiden mukaisesti kielellistä tasa-arvoa.
EAF:n näkyvimpiä toimintamuotoja ovat syys- ja talvipäivät, aŭtunaj tagoj (AT) vast. vintraj tagoj (VT), jotka käytännössä pidetään liiton vuosikokousten yhteydessä. Päivien ohjelmaan kuuluu yleensä luento ja ekskursio johonkin kulttuurikohteeseen.
EAF:n kuuluu sekä yksittäisiä jäseniä että jäsenyhdistyksiä. Jäsenyhdistyksistä toimivin on Turun Esperanto-yhdistys – Esperanto-societo en Turku (EST), joka järjestää säännöllisesti kielikursseja.
Tutmonda Esperantista Junulara Organizo
Upotus TEJO:n sivustolta, © TEJO
Tutmonda Esperantista Junulara Organizo (TEJO) on UEA:ta vastaava nuorten, alle 36-vuotiaiden, järjestö.
Jos Esperantujossa tapahtuu jotain, se on todennäköisesti TEJO:n järjestämää – poislukien maailmankongressit.
Pasporta servo
TEJO on jo vuosikymmenten ajan pyörittänyt palvelua nimeltä Pasporta servo, jossa halukkaat voivat tarjota majoitusta toisille esperantisteille maksutta. Pasporta servon avulla esperantistit ovatkin ahkerasti matkustaneet ympäri maailmaa.
Eventa servo
Eventa servo on TEJO:n pyörittämä julkinen kalenteri esperantoon liittyvistä tapahtumista kaikkialla maailmassa.
Finna Esperantista Junulara Organizo
Aikuisten UEA:n tapaan myös TEJO:lla on maaliittoja. Suomen liitto on Finna Esperantista Junulara Organizo (FEJO), joka tosin käytännössä nukkuu eli toimintaa ei ole.
Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj (ILEI)
Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj (ILEI) on kansainvälinen esperanton opettajien liitto. ILEI vastaa eurooppalaisen kielitaidon viitekehyksen (EVK, CEFR) mukaisista esperanton tutkinnoista. Esperantujossa tutkinnot tunnetaan nimellä KER-ekzamenoj.
Esperanta Ligo de Finnaj Instruistoj (ELFI)
Esperanta Ligo de Finnaj Instruistoj (ELFI) oli ILEI:n Suomen jäsenjärjestö, joka lakkautti itsensä vuonna 2020.