Mitä ovat MobilePay ja PayPal? – toinen ottoKirjoitin aiemmin artikkelin, jossa lyhyesti selvitin erilaisia verkossa käytettäviä maksu­­tapoja. Aihe sivuaa Esperantujoa siten, että mm. Suomen Esperanto­­liitolla on käynnissä selvitys, miten erilaisten maksujen käsittelyä voidaan helpottaa. Joka tapauksessa minulle on tullut kyselyjä MobilePaysta ja PayPalista, joten koetan tässä selventää asiaa lisää.

MobilePay

MobilePay on tanskalaisen pankin Danske Bankin vuonna 2013 kehittämä maksu­­järjestelmä, joka otetiin käyttöön ensin Tanskassa, mutta jo samana vuonna myös Suomessa. Sittemmin järjestelmä on eriytetty omaksi Danske Bankista irrallaan olevaksi yhtiökseen. Lisää MobilePayn historiasta voi lukea mm. Wikipediasta.

MobilePay on avoinna kaikille pohjois­maisille pankeille, mutta Suomessa siihen ovat toistaiseksi liittyneet Danske Bank ja SEB. Tämä tarkoittaa, että vain noissa pankeissa oleva tili voidaan lisätä maksamista varten. Jos ei ole tiliä noissa pankeissa, maksamista varten täytyy MobilePay-sovellukseen lisätä luottokortti – joka käsittääkseni voi olla myös PaySafe-yhtiön myötämä (ks. kohta Paysafe artikkelissani). Maksujen vastaan­­ottamista varten käy minkä tahansa suomalaisen pankin sellainen tili, jolle voidaan siirtää pankin ulko­­puolelta rahaa.

Käyttöönotto

Asenna puhelimesi sovellus­kaupasta MobilePay. Turvallisimmin lataaminen käy menemällä MobilePayn linkin kautta. Käyttöön­­oton yhteydessä sinun täytyy syöttää tili maksujen vastaanottamista varten sekä joko tili tai luotto­­kortti maksamista varten (ks. yllä). Tai siis voihan nuo jättää antamatta, mutta tällöin ei voi vastaanottaa rahaa tai vastaavasti maksaa. Käyttöön­­oton yhteydessä valitset myös neli­­numeroisen koodin, joka täytyy syöttää joka kerta, kun sovelluksen avaa. Näin estetään sovelluksen käyttö, vaikka joku saisikin käsiinsä lukitsemattoman puhelimesi.

Käyttö

Kun olet avannut sovelluksen neli­numeroisella koodillasi, valittava on kolme perus­toimintoa: lähetä, pyydä ja maksa.

Lähettäminen

Syötä ensiksi summa ja sitten valitse lähetä. Tällöin avautuu sivu, jolla voit syöttää puhelin­­numeron tai ns. lyhyt­­numeron. Yritykset ja yhdistykset voivat käyttää viisi­­numeroisia lyhyt­numeroita puhelin­numeron sijasta (voit esim. lahjoittaa Unicefin keräykseen Ukrainan lapsille lyhyt­­numeroa käyttäen). Samainen sivu näyttää viimeksi käyttämäsi vastaan­­ottajien luettelon.

Valittuasi vastaan­ottajan sovellus näyttää yhteen­­vedon eli kuinka paljon olet lähettämässä ja kenelle. Voit liittää mukaan kommenttisi. Lopuksi hyväksyt rahan lähettämisen.

Finna babilejoa voi tukea lähettämällä rahaa MobilePayn kautta, ks. taselaskelma.

Pyytäminen

Rahan pyytäminen toimii vastaavalla tavalla sillä erotuksella, että voit pyytää ainoastaan syöttämällä puhelin­­numeron ts. et voi pyytää lyhyt­­numeroa käyttäen.

Maksaminen

Maksaminen tarkoittaa MobilePayn yhteydessä maksamista QR-koodin tai Bluetoothin avulla. Esi­merkiksi Iso numero ‑lehden myyjien kaulassa roikkuvassa tunniste­­kortissa on QR-koodi, jonka skannaamalla maksu ohjautuu kyseiselle myyjälle. Kauppojen kassa­­päätteet voivat lähettää Bluetooth-yhteyden kautta maksu­­pyynnön, jonka sitten kuittaat sovelluksessa.

Muut käyttötavat

MobilePayssa on myös muita käyttö­tapoja, esim. luokka­­kassaa tai lahja­­korttien antamista varten. Näistä ovat tarkemmat tiedot MobilePayn sivustolla.

Yhteisöt joilla on Y-tunnus voivat rekisteröityä yritys­­asiakkaiksi, joilloin käytettävissä on muitakin toimintoja.

Mihin MobilePay soveltuu?

Suomalaisessa puhelimessa oleva MobilePay on toistaiseksi käytössä vain Suomessa. Tekeillä on yhdistyminen Norjan Vipps- ja Tanskan MobilePay-järjestelmiin, jolloin järjestelmä kävisi laajemmin pohjois­maissa.

MobilePay soveltuu ennen kaikkea maksamiseen muualla kuin tavallisissa kaupoissa, joissa pankki­­kortilla maksaminen on edelleen kätevin vaiht­oehto – varsinkin jos voi maksaa lähi­­maksua käyttäen. Oikeastaan voisi sanoa, että MobilePay on vahvoilla siellä, missä pankki­­kortti ei jostain syystä käy.

MobilePaylla voi maksaa vaikka oman osuutensa kaverin ostamasta elokuva­­teatterin sarja­­lipusta tai muusta yhteisestä hankinnasta ilman, että täytyy kaivella tili­­numeroita. Useat hyväntekeväisyys­­järjestöt ottavat vastaan lahjoituksia myös MobilePayn kautta.

Olen törmännyt kesä­­kahviloihin, kirppu­­toreihin, tori­kauppiaisiin, kesä­­teattereiden väliaika­­kahviloihin, joille MobilePay käy. Kelpaapa MobileyPay myös esimerkiksi eräälle vakuutus­­yhtiölle vakuutus­­maksujen maksamiseen. Ja tietenkin sillä voi maksaa bussi- ja juna­­lippuja verkko­­kaupoissa1.

Suomen Pankin kuluttajakyselyn 20222 mukaan puolet Suomessa tehdyistä mobiili­­maksuista tehdään MobilePaylla, joten se on yli­voimaisesti suosituin tapa maksaa puhelimella.

PayPal

Yhdysvaltalainen PayPal tuli suurelle yleisölle tunnetuksi, kun niin ikään yhdys­­valtalainen verkko­­huutokauppa­yhtiö Ebay osti sen 2002.

PayPal toimii maailman­­laajuisesti ja hyväksyy yli 20 valuuttaa mm. euron, Norjan, Ruotsin ja Tanskan kruunut sekä Yhdysvaltain dollarin. PayPal omistaa palvelun nimeltä Xoom, jolla voi lähettää rahaa liki kaikkialle maailmaan, myös maihin, jotka eivät ole kansain­­välisten sähköisten pankki­­järjestelmien piirissä3.

Käyttöönotto

PayPal toimii pitkälti samaan tapaan kuin MobilePay, mutta siinä missä MobilePay käyttää puhelin­­numeroa tai lyhyt­­numeroa maksun vastaan­­ottajan määrittämiseen, PayPal perustuu sähköposti­­osoitteisiin. Esimerkiksi tämä Finna babilejo käyttää sähköposti­­osoitetta babilulo@finnababilejo.fi. Käyttöön­oton yhteydessä valitse, mitä sähköposti­­tiliä haluat käyttää tunnisteena – tilin täyty olla toimiva – ynnä valitse PayPalin yhteydessä käytettävä sala­­sana. Älä siis missään nimessä valitse samaa kuin sähkö­­postisi sala­­sanaa.

PayPalistakin on sovellus saatavilla puhelimeen, mutta sen käyttö ei ole välttämätöntä, sillä sitä voi käyttää ihan selaimella, mistä syystä jatkossa kuvaan käyttöä selaimella. Siinä missä MobilePay toimii vain maksun­­välittäjänä eli raha on joko pankki­­tilillä tai luotto­­kortilla, PayPalia voi käyttää kuten pankki­­tiliä. Niinpä se onkin juridisesti EU:n alueella EU:n finassi­­valvonnan alainen pankki – kuten kaikki suomalaisetkin pankit. Tämä pankki­­tilin tapaan käyttäminen tarkoittaa, että saatuja maksuja voi pitää omalla PayPal-tilillään, josta voi myös maksaa muille.

Yleisempi tapa ainakin Suomessa lienee kuitenkin luotto­­kortin liittäminen PayPal-tiliin. Tällöin saadut maksut saa ohjauttua luotto­­kortille, jolla myös maksaa muille.

Käyttö

Ainakin selainta käytettäessä PayPaliin kirjaudutaan valitsemallasi sähköposti­­tunnuksella ja sala­­sanalla.

Lähettäminen

Syötä vastaan­ottajan sähköposti­osoite sille varattuun kenttään tai valitse vastaan­ottaja niiden joukosta, joille olet jo aiemmin lähettänyt. Avautuvalla sivulla anna summa ja mahdollinen viesti vastaan­­ottajalle. Jatka ja hyväksy maksu. Monien verkko­­palveluiden tapaan PayPalkin käyttää kännykkään perustuvaa kaksi­­vaiheista tunnistusta eli varaudu näppäilemään kännykään saapuva kertakäyttö­­koodi.

Pyytäminen

Rahan pyytäminen käy samoin. Syötä tai valitse keneltä pyydät. Avautuvalla sivulla anna summa ja mahdollinen viesti pyynnön vastaan­­ottajalle. Jatka ja hyväksy pyyntö.

Muut käyttötavat

Ketä tahansa voi ryhtyä PayPal-kauppiaaksi, jolloin voi mm. luoda lahjoitus­­painikkeen verkko­­sivulle, ks. taselaskelma.

Mihin PayPal soveltuu?

Kansainväliset verkko­­kaupat yleensä tukevat maksamista PayPalin avulla. Vaikka PayPal ottaa oman osuutensa maksuista, se tarjoaa lisä­­kerroksen turvaa, koska tällöin luotto­­kortin tiedot eivät välity maksun saajalle. Tarjoavatpa jonkinlaista takuutakin.

PayPal soveltuu myös lahjoitusten pyytämiseen, koska lahjoitus­­painikkeen toimintoineen saa luotua helposti.

PayPalin markkinaosuus edellä mainitussa Suomen Pankin kyselyssä oli kolmas, liki samalla alle 14% osuudella kuin kakkoseksi yltäneellä osuus­pankkien Pivo-maksujärjestelmällä.

MobilePayn ja PayPalin ero

Molemmat maksutavat soveltuvat tilanteisiin, jossa rahan on heti oltava saajalla. Tällainen tilannehan on esimerkiksi useimmiten verkko­­kaupoissa, ellei kaupassa ole käytössä laskulla maksaminen eli luotolla myyminen. Verkko­kauppojen suhteen maksu­tapojen ero on selkeä: MobilePay käy vain kotimaisissa, PayPal harvemmin kotimaisissa, mutta ulkomaisissa ilman muuta.

Kilpailu on joissakin asioissa hyvästä, joissakin ei. Mobiili­maksaminen kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan: eivät ihmiset halua monia eri maksu­sovelluksia kännyköihinsä. Tässä mielessä on hyvä, että MobilePayn markkina­osuus on jo puolet4.

Kuten aikaisemmin totesin, MobilePay on vahvoilla siellä, missä pankki­­kortti ei käy, tili­­siirto aiheuttaa sählinkiä jne.


  1. Joissakin verkko­­kaupoissa on vaadittu kaksi­­vaiheista tunnistautumista pankin kautta, mutta useimmiten tällaista ei ole. ↩︎
  2. Suomen Pankin artikkeli ↩︎
  3. Omistajansa PayPal kautta Xoom noudattaa Yhdysvaltain finanssi­­valvonnan sääntöjä, joilloin rahan siirtäminen esimerkikisi Venäjälle ei tietenkään toimi tällä hetkellä. ↩︎
  4. Norjan Vippsiä ja Ruotsin Swishiä voi pitää liki monopoleina ↩︎
0
0